Λειτουργικές ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφιών ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο όμιλος της MIG για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 1,387 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε η Marfin Investment Group (MIG) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 εκ των οποίων, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, 1,161 δισεκατομμύρια ευρώ είναι λογιστικές ζημιές από την αναπροσαρμογή της αξίας στοιχείων του ενεργητικού λόγω της κακής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Οι ζημιές που προέρχονται από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι συνολικά 254,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 132,6 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβάνονται στην αναπροσαρμογή αξίας στοιχείων ενεργητικού.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από τις ζημιές που προκύπτουν από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, 80,3 εκατομμύρια ευρώ θα ανακτηθούν με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μεταξύ των εταιρειών του ομίλου της Ολυμπιακής με την Αεροπορία Αιγαίου. Με την εξαίρεση των ζημιών λογιστικής προσαρμογής και μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων, οι λειτουργικές ζημιές του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφιών ανήλθαν σε 103,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 753,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 583,8 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 ενώ τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 179,4 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας κάμψη σε σχέση με τα 190,8 εκατομμύρια ευρώ το 2009.
Η Καθαρή Θέση βρίσκεται στα 2,463 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και υπολογίζεται σε 3,24 ευρώ ανά μετοχή.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η MIG εξακολουθεί να διαθέτει στιβαρή κεφαλαιακή δομή και ισχυρή ρευστότητα. Η εταιρεία διατηρεί μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια με μετρητά 570,4 εκατομμύρια ευρώ σε μία περίοδο που οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι πλέον μονόδρομος, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG Διονύσης Μαλαματίνας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η δυσμενής κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και οι αρνητικές προοπτικές της, όπως τουλάχιστον, ρεαλιστικά, μπορούν να αξιολογηθούν σήμερα, είχαν σαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων και της αξιολόγησης αρκετών εταιρειών του Ομίλου με αποτέλεσμα την εγγραφή σημαντικών λογιστικών ζημιών και την αναπροσαρμογή της Καθαρής μας Θέσης, η οποία όμως στο επίπεδο πλέον των 3,24 ευρώ ανά μετοχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όπου διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή της εταιρίας.
»Θεωρούμε ότι η πολιτική μας να δίνουμε έμφαση στην διατήρηση μεγάλης κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλής ρευστότητας με μετρητά που σήμερα ανέρχονται σε 570,4 εκατ. ευρώ είναι σωστή, όχι μόνο αμυντικά, αλλά και για να συμμετάσχουμε από θέσεως ισχύος στις επικείμενες ανακατατάξεις του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Εκτιμούμε ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι πλέον σε πολλούς τομείς της οικονομίας μονόδρομος ώστε με τη βοήθεια των συνεργειών που θα προκύπτουν να μπορούν οι εταιρείες να συμβάλουν θετικά στη δοκιμαζόμενη Οικονομία με τιμές προϊόντων και επίπεδα υπηρεσιών που θα ανταποκρίνονται στην μειωμένη καταναλωτική δύναμη των πολιτών».
»Επίσης εκτιμούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, θα στραφεί πλέον χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Στο νέο περιβάλλον που νωρίτερα ή αργότερα εξ ανάγκης θα δημιουργηθεί, η MIG με εταιρείες-ηγέτιδες σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αντιστρέψει τις ζημιές αυτής της περιόδου σε κέρδη και να ανταμείψει τους μακροπρόθεσμους μετόχους της».