Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 07:24

Petrobras: Αγορά πετρελαίου 42,5 δισ. δολ. με νέες μετοχές

Πέντε εκατ. βαρέλια ανεπεξέργαστων αποθεμάτων πετρελαίου από την κυβέρνηση της Βραζιλίας αντί του ποσού των 42,5 δισ. δολ. θα αγοράσει η μεγαλύτερη εταιρεία της Λατινικής Αμερικής από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Petroleo Brasileiro SA, με την έκδοση νέων μετοχών.

Πέντε εκατ. βαρέλια ανεπεξέργαστων αποθεμάτων πετρελαίου από την κυβέρνηση της Βραζιλίας αντί του ποσού των 42,5 δισ. δολ. θα αγοράσει η μεγαλύτερη εταιρεία της Λατινικής Αμερικής από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, Petroleo Brasileiro SA, με την έκδοση νέων μετοχών.

Η Petrobras, όπως είναι γνωστή η κρατική εταιρεία, συμφώνησε να καταβάλει κατά μέσον όρο 8,51 δολ. το βαρέλι για τα αποθέματα σε τουλάχιστον έξι πετρελαιοπηγές μετά από διαπραγματεύσεις περίπου δύο εβδομάδων με την κυβέρνηση, όπως δείχνουν επίσημα έγγραφα σήμερα.

Η αξία που ορίστηκε για τα αποθέματα θα προσδιορίσει πόσες νέες μετοχές θα προσφέρει στους επενδυτές της μειοψηφίας η εταιρεία σε σχετική πώληση μετοχών. Οι μετοχές της Petrobras έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 26% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σάο Πάολο εν μέσω ανησυχιών ότι θα καταβάλει περισσότερα από την αξία του πετρελαίου, μειώνοντας και άλλο τα κέρδη ανά μετοχή.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρά ποτέ συμφωνία του είδους που έχει επιτευχθεί», δήλωςε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γκουΐντο Μαντέγκα, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια.

Περίπου 3,1 εκατ. βαρέλια αποθεμάτων θα προέλθουν από την πετρελαιοπηγή Φράνκο ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Petrobras. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει 600 εκατ. βαρέλια από την πετρελαιοπηγή Ιάρα, 467 εκατ. βαρέλια από την πετρελαιοπηγή Φλορίμ και 428 εκατ. βαρέλια από την Τούπι Νορθγουέστ. Η πετρελαιοπηγή Γκουάρα Ιστ έχει 319 εκατ. βαρέλια και η Τούπι Σούλ 128 εκατ. βαρέλια.

Ο Μαντέγκα ανακοίνωσε την αξία σε 42,5 δισ. δολ., ίση με περίπου 8,50 δολ. το βαρέλι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αξία είναι υψηλότερη από τα 7,50 δολ. το βαρέλι, τιμή που υπολόγιζαν αναλυτές της UBS AG και της Frost Investment Advisors.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζωρτζ Σόρος πούλησε το δεύτερο τρίμηνο όλες τις μετοχές της Petrobras που κατείχε. Η BlackRock Inc. και η Banco BTG Pactual SA επίσης πούλησαν τα μερίδια που κατείχαν στην Petrobras το τρίμηνο.

Οι μετοχές της εταιρείας σήμερα σημείωναν άνοδο 97 σεντάβος, ποσοστό 3,7%, φθάνοντας στα 27,03 ρεάλ η μία στο Σάο Πάολο.

Η Petrobras, η οποία προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την πώληση μετοχών έως τα τέλη αυτού του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι όροι της διάθεσης μετοχών θα ανακοινωθούν στις 3 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία σχεδιάζει να εκδώσει αρκετές μετοχές επιτρέποντας στην κυβέρνηση και στη μειοψηφία των επενδυτών να διατηρήσουν τα μερίδιά τους. Η πώληση καθυστέρηση τον Ιούνιο καθώς η εταιρεία και η κυβέρνηση περίμεναν τις ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τα αποθέματα.

Σήμερα, τόσο ο Μαντέγκα όσο και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Petrobras, Χοσέ Σέρτζιο Γκαμπριέλλι, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συνολική αξία της πώλησης μετοχών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο νέος τρόπος ανταλλαγής μετοχών αποτελεί μέρος των νέων κανόνων που θεσμοθέτησε πέρυσι ο πρόεδρος της χώρας Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, προκειμένου να αυξηθεί ο κυβερνητικός έλεγχος, μετά τη μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου της εταιρείας σε τρεις δεκαετίες στην Αμερική.

Ο Λούλα ανέθεσε τον υπολογισμό των αποθεμάτων σε δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες αρχές στις 19 Αυγούστου.

Τον Ιούνιο η Petrobras ανακοίνωσε ότι τη διαχείριση της πώλησης μετοχών θα έχουν οι: Banco Bradesco SA, Citigroup Inc., Itau Unibanco Holding SA, Bank of America Corp., Morgan Stanley και Banco Santander SA και η Banco do Brasil SA θα διαχειριστεί την πώλησή τους στους επενδυτές μειοψηφίας στην εσωτερική αγορά.

Στις 13 Αυγούστου ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Αλμίρ Μπαρμπάσα είπε ότι η πώληση των μετοχών είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση των κεφαλαίων μετά την αύξηση του ελλείμματος στο ανώτατο σημείο του στόχου της εταιρείας. Το χρέος ως ποσοστό των μετοχών αυξήθηκε στο 34% το δεύτερο τρίμηνο από 32% που ήταν το πρώτο τρίμηνο και 28% την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση της Petrobras για τα κέρδη της.

Η χρηματοπιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σύμφωνα με την Standard & Poor’s υποβαθμίστηκε τον Ιούνιο στο ΒΒΒ-, στα χαμηλότερα επίπεδα επένδυσης, τα ίδια με τα επίπεδα της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Από την πλευρά της η Fitch Ratings Ltd. κατέταξε την Petrobras ένα επίπεδο υψηλότερα από την κυβέρνηση στο ΒΒΒ, ενώ η Moody’s Investors Service κατατάσσει την εταιρεία δύο επίπεδα υψηλότερα στο Baa1.