Την εκτίμησή του ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων μετέφερε στον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ έκανε λόγο για απόπειρα «δαιμονοποίησης» του μνημονίου.
Την εκτίμησή του ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων μετέφερε στον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ έκανε λόγο για απόπειρα «δαιμονοποίησης» του μνημονίου.
«Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά – εισπρακτικά μέτρα, είναι προφανές ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Γ. Παπανδρέου ενόψει της ΔΕΘ.
Αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων, επισήμανε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών, ενώ υποστήριξε ότι το ίδιο ισχύει και σε σχέση με τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιτέθηκε και στους επικριτές του μνημονίου, επισημαίνοντας ότι επιχειρείται η δαιμονοποίηση του από ορισμένα κέντρα και ποικιλόμορφα συμφέροντα. Παραδέχτηκε ότι κάποια από τα μέτρα που προβλέπει είναι σκληρά και αντιπαραγωγικά, υπογράμμισε ωστόσο τη συμβολή του όσον αφορά στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, που – όπως είπε- έπρεπε από χρόνια να έχουν υλοποιηθεί.
«Οι δημόσιοι κατήγοροι του μνημονίου», σημείωσε συγκεκριμένα, «παραβλέπουν ότι το Μνημόνιο απαριθμεί, ιεραρχεί και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που η χώρα μας όφειλε εδώ και χρόνια να είχε κάνει και τις οποίες το πολιτικό σύστημα κατονόμαζε ή και εξήγγειλε, αλλά δεν τολμούσε να προωθήσει».
«Η ατολμία αυτή έφερε τη χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η αλλαγή είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και όχι ξένης επιβουλής ή επιβολής. «Μεταξύ αλλαγής και πτώχευσης, η αλλαγή είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική, ο κ. Δασκαλόπουλος έδωσε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και τον περιορισμός του μεγέθους του κράτους, στην άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, καθώς και στο άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων.