Συρρίκνωση της οικονομίας κάτω του 4% αναμένει ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ. Ομάδα 200 ελεγκτών στελεχώνει το ΥΠΟΙΚ για είσπραξη του ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις.
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό μικρότερο του 4% αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος.
«Θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το 2011, αλλά πολύ λιγότερο αρνητική», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, διαβεβαιώνοντας ότι «η ανάπτυξη θα ξεκινήσει και πάλι και θα στηριχτεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μικρότερης του 4% συρρίκνωσης για φέτος βάσει των στοιχείων του πρώτου τριμήνου.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι Έλληνες θα αρχίσουν και πάλι τις δαπάνες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα έχει καταφέρει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντες φόρους το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών στελεχώνει ειδική ομάδα «κρούσης», που θα αποτελείται από 200 ελεγκτές, για την είσπραξη του ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εντοπιστεί ότι δεν έχουν υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ ή δεν έχουν καταβάλει το φόρο, δίνοντάς τους όμως την ευκαιρία να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση.
Όπως επεσήμανε στη «Ναυτεμπορική» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, οι ελεγκτές θα είναι «οι καλύτεροι από όλη τη χώρα και δεν θα προέρχονται μόνο από το ΣΔΟΕ, όμως θα δίνουν εβδομαδιαία αναφορά για τα αποτελέσματα των προσωρινών ελέγχων που θα διενεργούν στον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος».
Ειδικότερα, θα προσέρχονται στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν υποβάλει ανακριβείς ή δεν έχουν πληρώσει το φόρο, οι οποίες έχουν ήδη καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο.
Αμέσως θα γνωστοποιούν στον υπόχρεο επιχειρηματία το ύψος της οφειλής του και θα τον καλούν να καταβάλει μέρος αυτής, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου, «εάν μια επιχείρηση χρωστάει 500.000 ευρώ ΦΠΑ και αδυνατεί να τον καταβάλει λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά, γεγονός που κατανοούμε, τότε θα καλούμε τον επιχειρηματία να πληρώσει 20.000 και για τα υπόλοιπα να γίνει διακανονισμός, ώστε να τα εξοφλήσει σε ένα χρόνο».
Πάντως, σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν συμμορφωθεί, τότε θα δίδεται εντολή για την άμεση διενέργεια τακτικού ελέγχου, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για την επιχείρηση.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην απόδοση του ΦΠΑ, δίνοντας αφενός μια «τονωτική» ένεση στα δημόσια έσοδα, που και στο οκτάμηνο κινούνται κάτω από τους στόχους, αφετέρου δε θα αυξήσει τα βεβαιωθέντα έσοδα από τη στιγμή που οι υπόχρεοι ενταχθούν στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ομολογεί τη βαθιά ύφεση
«Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξωτερικού, αντί να καθησυχάσει, στην ουσία ομολογεί τη βαθιά και μακρόχρονη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία», παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Στην πραγματικότητα η χώρα οδεύει ολοταχώς στη μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο και σε ένα πραγματικό εφιάλτη», συμπληρώνει.
Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι «όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών ξορκίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι η χώρα βιώνει και τα αλλεπάλληλα μνημόνια (με τη λεηλασία τους) και, ταυτόχρονα, τελεί υπό ουσιαστική χρεοκοπία».