Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 13:42

«Πράσινο» από Ε.Ε. για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, ενέκρινε η Κομισόν. Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 σε λειτουργία το Ταμείο.

Τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε, το Ταμείο θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Το κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Κομισιόν έκρινε ότι το καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης ήταν συμβατό με τους κανόνες της Ε.Ε. βάσει των οποίων επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους.

«Είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι οι όροι σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορεί να προσφεύγει στο Ταμείο εναρμονίζονται με τους κανονισμούς των προγραμμάτων στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου σε περιόδους κρίσεων», αναφέρει σε δήλωσή του ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

Όπως σημείωσε, «το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί μέρος της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που χορηγήθηκε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα και αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, κατ' αυτόν τον τρόπο, της χορήγησης πιστώσεων προς την εθνική οικονομία».

Ειδικότερα, στόχος του Ταμείου είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όταν δεν είναι δυνατό να διατεθούν κεφάλαια μέσω των κανονικών, συνήθως ιδιωτικών, μηχανισμών. Θα παρέχει ίδια κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με την αγορά προνομιούχων μετοχών και, υπό ορισμένους όρους, κοινών μετοχών των αντίστοιχων τραπεζών.

Στην περίπτωση των προνομιούχων μετοχών, το καθεστώς προβλέπει αμοιβή 10% για τις μετοχές και θέτει απαρεγκλίτως ορισμένους περιορισμούς συμπεριφοράς, όπως απαγόρευση της καταβολής μερισμάτων και τοκομεριδίων. Επιπλέον, κατ' αρχήν, όλες οι τράπεζες που θα λάβουν στήριξη από το Ταμείο είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης στην Επιτροπή.

Το θέμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρέθηκε στο επίκεντρο και της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Όπως εγινε εξάλλου γνωστό, στις 7-8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η πρώτη αναφορά από τους συμβούλους για την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται να υπάρξουν οι αποφάσεις του Δημοσίου σχετικά με την πρόταση της Πειραιώς για την ΑΤΕ και το ΤΤ, αλλά και για την πρόταση της ΑΤΕ να γίνει τετραπλή συγχώνευση Αγροτικής - ΤΤ- Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων - Τράπεζας Αττικής.