Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 10:30

Νέα άνοδος στο Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση.

Ο Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 104,5 μονάδες ή 1,21% και διαμορφώθηκε στις 8.772,56 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τις 7 Νοεμβρίου, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 3,16%. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 859,05 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,32%.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλε η νέα σημαντική άνοδος των μετοχικών τιμών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/22/261894.htm , καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στην εβδομάδα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μειώθηκαν κατά 25.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή τράπεζα της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσε πως ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών ενισχύθηκε σημαντικά το Νοέμβριο, επισημαίνοντας την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η άνοδος του δείκτη υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις της αγοράς.

Τέλος, ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών του Conference Board παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο μετά από πτωτική πορεία τεσσάρων μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/22/261884.htm .

«Τα καλά νέα από τις ΗΠΑ βελτιώνουν το κλίμα και παρακινούν τους επενδυτές να προβούν σε αγορές μετοχών εξαγωγικών και τεχνολογικών εταιρειών», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διευθυντής της χρηματιστηριακής εταιρείας World Nichiei Co.

Η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 2,31%, ενώ εκείνη της αυτοκινητοβιομηχανίας Mazda έκλεισε με κέρδη άνω του 5%.

Μεγαλύτερη άνοδο (7,48%) σημείωσε η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Mitshubishi Electric. Ώθηση στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας έδωσε η χθεσινή σημαντική άνοδος ομοειδών μετοχών στο χρηματιστήριο του Nasdaq στον απόηχο των ενθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Hewlett Packard.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Οι μετοχές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας KDDI και NTT DoCoMo ενισχύθηκαν κατά 7,82% και 4,02% αντιστοίχως.

Σημαντικά κέρδη (5,34%) κατέγραψε και η μετοχή της Nintendo παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη εξαμήνου της εταιρείας μειώθηκαν χάνοντας παράλληλα την πρωτιά στην ιαπωνική αγορά βιντεοπαιχνιδιών.

Τα κέρδη της Nintendo -που κατασκευάζει την κονσόλα GameCube και τα GameBoy Advance- υποχώρησαν σε ποσοστό 44,8% στο εξάμηνο μέχρι το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας τα 18,97 δισ. γιεν (154,6 εκ. δολάρια), έναντι κερδών ύψους 34,55 δισ. γιεν του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου παρά την είδηση ότι η κυβέρνηση του Τόκιο ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό με σκοπό τη στήριξη του προβληματικού τραπεζικού τομέα της χώρας.

Η μετοχή της Sumitomo Mitsui Banking υποχώρησε κατά 9,07%. Σημειώνεται ότι στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις τα συνολικά κέρδη της παραπάνω μετοχής αγγίζουν το 25%. Η μετοχή της Mitsubishi Tokyo Financial έκλεισε με απώλειες 2,65%.

Σημειώνεται ότι οι τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια του μήνα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εν μέσω έντονης φημολογίας ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας οδηγούνται σε εθνικοποίηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/22/261825.htm .

Τέλος, οι επενδυτές δεν έδειξαν να πτοούνται ιδιαίτερα από την είδηση ότι η εταιρεία αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/22/261841.htm .