Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 14:09

Ανακάμπτει το ενιαίο νόμισμα

Πάνω από τα επίπεδα του 1 προς 1 ανέκαμψε κατά τις σημερινές συναλλαγές, στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της γαλλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κρατική στατιστική υπηρεσία INSEE, το γαλλικό ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% έναντι αύξησης κατά 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει εμφανίσει η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στην ευρωζώνη σε διάστημα σχεδόν ενός έτους και υπολείπεται κατά πολύ των προβλέψεων τόσο των αναλυτών όσο και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στις 13:59' (ώρα Ελλάδος), το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,0024 δολάρια, έναντι 1,0012 δολάρια αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,0034 δολάρια ανά ευρώ.

Το δολάριο, ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά σε νέα υψηλά επίπεδα των τελευταίων τριών βδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος -στα 122,9 γιεν- μετά την είδηση πως η κυβέρνηση Κοϊζούμι ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. γιεν για να δώσει ώθηση στην ιαπωνική οικονομία. Η κίνηση αυτή, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους συναλλασσομένους.