Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 12:34

Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά εργασίας

Νέες πιέσεις στην αγορά εργασίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους προοιωνίζονται τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Μείωση των απασχολούμενων στο επόμενο τρίμηνο αναμένουν οι εργοδότες και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Νέες πιέσεις στην αγορά εργασίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους προοιωνίζονται τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Manpower.

Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο -10%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στη χώρα μας, το Β΄ Τρίμηνο του 2008. Η πτώση του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 αγγίζει τις 10 μονάδες.

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από τον χώρο του Εμπορίου (-21%) και της Μεταποίησης (-17%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower, το 8% των εργοδοτών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 18% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, ενώ το 72% ότι δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.

«Τα αποτελέσματα της Έρευνας αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την άσχημη ψυχολογία της αγοράς. Η κάμψη των προοπτικών απασχόλησης υπήρξε σταδιακή, την παρατηρούμε ήδη από το 2008, όταν ξεκινήσαμε να ερευνούμε τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό που θέλω να πιστεύω ότι είναι το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης, καθώς πλέον η οικονομική κρίση βαθαίνει, παρασύροντας σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών και δημιουργώντας αβεβαιότητα στους εργοδότες», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο ποσοστό του -21%, ενώ δυσοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων και στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να καταγράφονται στο -17%.

Στον τομέα του Τουρισμού, οι εργοδότες αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -14%, ενώ δυσχερές θα είναι το κλίμα και για όσους θα αναζητήσουν εργασία στον τομέα των Κατασκευών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξεως του -12%.

Σε σύγκριση με το ΔΆ Τρίμηνο του 2009, οι εργοδότες αναφέρουν χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων σε έξι από τους εννέα τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η σημαντικότερη μείωση, της τάξεως των 21 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον κλάδο του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, ενώ ακολουθεί ο τομέας του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) με πτώση της τάξεως των 19 ποσοστιαίων μονάδων. Σημαντικά χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται επίσης στους τομείς των Κατασκευών και της Μεταποίησης, όπου η μείωση ανέρχεται στις 15 και 14 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις τομείς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στον τομέα του Ηλεκτρισμού, του Φυσικού Αερίου και της Ύδρευσης, οι εργοδότες αναφέρουν αισθητή βελτίωση της τάξεως των 21 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ μικρή αύξηση 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών και του Δημόσιου Τομέα και Κοινωνικών Υπηρεσιών αντίστοιχα. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων παρουσιάζονται μειωμένες σε πέντε τομείς, με πιο αξιοσημείωτη την πτώση 33 ποσοστιαίων μονάδων στον τομέα του Τουρισμού. Σημαντική μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται επίσης στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), της τάξεως των 14 ποσοστιαίων μονάδων.