Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 15:45

Νέοι διεθνείς χρηματοοικονομικοί τίτλοι από την Alpha Bank

Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία αντλήσεως κεφαλαίων προσφέρει στην ελληνική αγορά η Alpha Bank.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Alpha Bank, με την έκδοση τίτλων Hybrid Tier I, είναι η πρώτη τράπεζα που εισάγει στην ελληνική αγορά νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, πέραν των μέχρι τώρα προγραμμάτων εκδόσεως μεσοπροθέσμων ομολόγων (EMTΝ Programme) και Commercial Paper ή τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως.

Η Alpha Bank προχωρεί σε διεθνή έκδοση ομολόγων, που ενισχύουν την αναπτυξιακή της πορεία με την εξασφάλιση κεφαλαίων Α' διαβαθμίσεως (Tier I capital). Για το σκοπό αυτό, μεταξύ 18 και 22 Νοεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές στην Αθήνα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Αμστερνταμ, Λισαβόνα) από τους κ. κ. Μ.Γιαννόπουλο, εντεταλμένο γενικό διευθυντή, Γ. Γεωργίου, group treasurer και Μ. Μασουράκη, διευθυντή οικονομικών μελετών και υπεύθυνο για τις σχέσεις με θεσμικούς επενδυτές.

Τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια και τα βασικά εποπτικά κεφάλαια (Α' διαβαθμίσεως) ανέρχονται σε 9,4% και 6,4% των σταθμισμένων για κινδύνους στοιχείων ενεργητικού αντιστοίχως, έναντι των προβλεπομένων από τις εποπτικές αρχές 8% και 4% αντιστοίχως. Η πρώτη Hybrid Tier I έκδοση θα είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και θα προσθέσει μια ποσοστιαία μονάδα στους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας, έτσι ώστε ο βασικός συντελεστής να διαμορφώνεται σε επίπεδο άνω του 7% και ο συνολικός συντελεστής σε επίπεδο άνω του 10%.

Οι τίτλοι Hybrid Tier I είναι αορίστου διάρκειας, με δυνατότητα αποσύρσεώς τους μόνο μετά από δεκαετία. Εάν δεν αποσυρθούν, παρέχουν ως αντιστάθμισμα αυξημένη απόδοση, που ορίζεται ως η μεγαλύτερη μεταξύ του 1% και του 50% του αρχικού πιστωτικού περιθωρίου.