Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2002 16:27

Prestige: Εκτιμήσεις ότι έχουν διαρρεύσει 20.000 τόνοι αργού

Δύο νέες πετρελαιοκηλίδες εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο όπου βυθίστηκε πριν απο τέσσερις ημέρες το δεξαμενόπλοιο Prestige, 250 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Ισπανίας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Ο Αουγκούστο Εζεκιέλ, πορτογάλος εμπειρογνώμων, δήλωσε προς το ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό COPE ότι από το δεξαμενόπλοιο πιθανόν να σημειώθηκε διαρροή μετά την βύθιση, αλλά είναι απίθανο οι δεξαμενές του να έσπασαν από την πίεση στο βυθό της θάλασσας.

Ισπανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να διαρρεύσει άλλο πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο. Εκτιμούν ότι το πετρέλαιο πιθανόν να στερεοποιηθεί στο μεγάλο βάθος που βρίσκεται και να μην ανέβει στην επιφάνεια, αλλά υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι το νερό μπορεί να μην είναι τόσο παγωμένο για να στερεοποιήσει το φορτίο και είναι πιθανόν κάποια στιγμή οι δεξαμενές να σπάσουν.

Η οργάνωση Greenpeace και η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση ανέφεραν σήμερα ότι έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα περίπου 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου, ποσότητα διπλάσια από αυτή που εχει υπολογίσει η ισπανική κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόϊ δήλωσε σήμερα ότι έχουν σχηματιστεί τέσσερις πετρελαιοκηλίδες στα ανοικτά της Γαλικίας, τρεις απο τις οποίες βρίσκονται κοντά στις ακτές της Ισπανίας.

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo υποστηρίζει ότι η ρύπανση των ισπανικών ακτών θα έχει επιπτώσεις στην πανίδα μέχρι τον βόρειο Ατλαντικό.

Στο Παρίσι, η υπουργός Περιβάλλοντος Ροζαλίν Μπασελό δήλωσε ότι η απειλή για τις γαλλικές ακτές είναι πολύ σοβαρή. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το χειρότερο», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 2.