Συρρίκνωση 3,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%.
Συρρίκνωση 3,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27,0% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 28,1%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 21,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%.
Μείωση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,0%.
Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρει ότι η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,9%.
Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 6,6%, των κατασκευών κατά 24,7%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 10,8%, ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 2,7% καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,2%.
Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
ΝΔ: Φαύλος κύκλος ανατροφοδοτούμενης ύφεσης
«Η αναθεώρηση, επί το δυσμενέστερο, του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και όχι μόνο - ότι η χώρα έχει εισέλθει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας με αφορμή τη μείωση του ΑΕΠ.
«Πρόκειται για πρωτοφανή σε ένταση και έκταση συρρίκνωση της Ελληνικής Οικονομίας, για τη μεγαλύτερη από το 1975», συμπλήρωσε και παρατήρησε πως «είναι πλέον σαφές ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Μνημονίου» και τις συνοδευτικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης ωθούν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης».
Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «τα μηνύματα είναι πολλά, συνεχή, σαφή και ηχηρά. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση ή δεν τα λαμβάνει, ή αδυνατεί να τα αντιληφθεί ή σκόπιμα τα αγνοεί».
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εξαπατά συνειδητά το λαό
«Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνειδητά εξαπατά το λαό ισχυριζόμενη ότι τα άγρια μέτρα κατά του λαού τα έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «γνώριζε ότι δεν μπορούν να ανακόψουν την εκδήλωση της κρίσης αλλά την αξιοποίησε για να υλοποιήσει αντιδραστικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που εδώ και καιρό η πλουτοκρατία απαιτούσε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν συνδιαμορφώσει στην ΕΕ».
«Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα απαιτεί διαρκώς θυσίες από το λαό και τροφοδοτεί τις αιτίες που δημιουργούν την κρίση», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.