Συναλλαγές και δραστηριότητες ύποπτες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού. Με αυστηρές ποινές απειλούνται -μεταξύ άλλων- οι επαγγελματίες που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις και εκδίδουν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
Συναλλαγές και δραστηριότητες ύποπτες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μπαίνουν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.
Με εγκύκλιό του προς τις εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων.
Με αυστηρές ποινές, οι οποίες μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών, αλλά και δήμευση περιουσίας απειλούνται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 120.000 ευρώ, που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων πάνω από 15.000 ευρώ.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα ελέγχονται εξονυχιστικά για ξέπλυμα χρήματος και εφόσον προκύπτει κάτι τέτοιο θα επιβάλλεται άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού τους απορρήτου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι παραβάσεις οι οποίες θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι:
- η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ)
- η μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ
- η παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ
- η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
- η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση
- η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας
- τα αδικήματα λαθρεμπορίας.