Καθοριστικό βήμα προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης χαρακτήρισε τους νέους κανόνες της Βασιλείας III για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Καθοριστικό βήμα προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης χαρακτήρισε τους νέους κανόνες της Βασιλείας III για τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, καλό βήμα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια διάσκεψης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, που πραγματοποιείται στο Όσλο, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι νέοι κανόνες θα δώσουν την δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο. Σημείωσε ότι οι τράπεζες ήταν «κάπως απρόθυμες» να αναλάβουν ρίσκα, κάτι το οποίο οφείλουν να κάνουν.
Προειδοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών για επιπτώσεις στις χορηγήσεις
Eν τω μεταξύ, προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι μπορούν να σεβαστούν τους νέους κανονισμούς ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τους, όχι όμως δίχως κόστος και επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της οικονομίας, απηύθυνε η Ομοσπονδία τους.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα σεβαστούν τις νέες υποχρεώσεις τους, αλλά πιθανώς θα υπάρξουν επιπτώσεις επί του όγκου αλλά και του κόστους των (σ.σ. χορηγούμενων) πιστώσεων και κατά προέκταση επί της οικονομίας μας» σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών (FBE) Γκουίντο Ραβοέ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας και διοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ολλανδίας, Νούτ Βέλνικ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν «εκατοντάδες δισεκατομμυρίων» ευρώ ώστε να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους κατά τις επιταγές της «Βασιλείας ΙΙΙ».
«Δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή αριθμό καθώς οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της επομένης οκταετίας και κατά συνέπεια τα σχετικά μεγέθη θα αλλάξουν» ανέφερε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο ολλανδικό "Radio 1".
Πάντως, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ καλωσόρισε τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη, που έχουν γίνει γνωστές ως "Βασιλεία ΙΙΙ".
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε πως θα μετατρέψει σε δίκαιό της ΕΕ τις νέες δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, η Κομισιόν θα προτείνει τη σχετική νέα νομοθεσία. Ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη πως μέσα στο Νοέμβριο, θα μελετηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων για τις τράπεζες της ΕΕ.