Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 06:14

Κέρδη κατέγραψε ο χρυσός

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός καθώς το αδύναμο δολάριο τόνωσε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως εναλλακτική επένδυση. Το ασήμι διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών.

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός καθώς το αδύναμο δολάριο τόνωσε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο ως εναλλακτική επένδυση. Το ασήμι διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση ισχυροποιήθηκε έως 0,4% φθάνοντας στα 1.250,65 δολ. η ουγγιά πριν διαπραγματευθεί στα 1.249,15 δολ. στις 10:53 π.μ. ώρα Σεούλ. Το ασήμι για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,5% φθάνοντας στα 20,1462 δολ. η ουγγιά μετά τη χθεσινή του άνοδο στα 20,19 δολ. τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008.

Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση σήμερα μετά τη χθεσινή του υποχώρηση έως 1,1% έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ.

Ο χρυσός, ο οποίος παραδοσιακά ακολουθεί αντίθετη πορεία από το δολάριο, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 1.265,30 δολ. η ουγγιά τον Ιούνιο. Τα συμβόλαια του χρυσού για τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 1.250,70 δολ. στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Φέτος το ασήμι σημείωσε άνοδο 19% έναντι ανόδου 14% του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν το ασήμι λόγω της χαμηλής τιμής του έναντι του χρυσού.

Μία ουγγιά χρυσού αγόρασε έως 61,6680 ουγγιές ασήμι σήμερα, τη χαμηλότερη ποσότητα από τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Οι βιομηχανικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αγωγών και των μπαταριών αποτελούν περίπου το ήμισυ της ζήτησης για ασήμι.

Χθες το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 65 σεντς, καθώς κάποιοι επενδυτές πούλησαν το κίτρινο μέταλλο μετά το ράλι των μετοχών που μείωσε τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ο MSCI World Index των μετοχών άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και την διορία οκτώ ετών στις τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους προϋποθέσεις.

Ο χρυσός οδεύει να σημειώσει άνοδο για δέκατη συνεχόμενη χρονιά λόγω της ζήτησής του για την εξασφάλιση της αξίας εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και της προοπτικής για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 1.563,50 δολ. η ουγγιά και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,3% φθάνοντας στα 539 δολ. η ουγγιά.