Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2010, όπως προκύπτει από στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το 2010, όπως προκύπτει από στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Τον Ιανουάριο του 2010, διαφάνηκε η τάση ανακοπής της συνεχούς πτωτικής πορείας που ακολούθησαν οι ελληνικές εξαγωγές όλο το 2009, με οριακή αύξηση 0,9%. Ο Φεβρουάριος ήταν έντονα πτωτικός (-14%) και ακολούθησε ένα δίμηνο ανάκαμψης (+16,5% τον Μάρτιο και +4,7% τον Απρίλιο). Η ανοδική κίνηση διακόπηκε τον Μάιο (-5,8%), για να συνεχιστεί τον Ιούνιο, οπότε και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,6%. Ωστόσο, ο περασμένος Ιούλιος αποδείχθηκε ουσιαστικά μήνας στασιμότητας, καθώς η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 0,03%.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η καταγραφή των εξαγωγικών στοιχείων από μήνα σε μήνα προσομοιάζει στην παρακολούθηση της κίνησης μονών-ζυγών αυτοκινήτων σε έναν ιδιότυπο δακτύλιο».
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «παρακολουθούμε ένα «καρδιογράφημα» των εξαγωγών, με έντονες αρρυθμίες. Απαιτείται η άμεση προώθηση δραστικών μέτρων, με λογική fast track, ανάλογης αυτής που εισηγείται η Κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική οικονομία θα απολέσει έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την ανάκαμψη της».
Συνολικά, οι εξαγωγές στο επτάμηνο Ιαν.-Ιουλίου 2010 αυξήθηκαν μόλις κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009 (σε 8.648 εκ.¤ από 8.492 εκ.¤), αλλά αν εκφραστούν σε δολάρια προκύπτει μηδενική μεταβολή.
Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα συνεχίζεται η μεγάλη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 30,9% τον περασμένο Ιούλιο και συνολικά 20,2% το 7μηνο του 2010 (στα 23,16 δις ευρώ, από 29 δις ευρώ το 7μηνο του 2009).
«Από τη μία πλευρά προκύπτει βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 29,32%, από 20,5 δις το 7μηνο του 2009 στα 14,5 δις φέτος, αλλά από την άλλη πλευρά «λείπουν» περίπου 6 δις ευρώ από την ελληνική αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε είσπραξη φόρων, βιωσιμότητα επιχειρήσεων, κίνηση της αγοράς και αριθμούς απασχολούμενων», τόνισε η κυρία Σακελλαρίδη και προσέθεσε:
«Στη δύσκολη αυτή συγκυρία που διέρχεται η χώρα, επαναλαμβάνουμε τη θέση του ΠΣΕ, υπέρ των ανοιχτών δρόμων του εμπορίου και της άμεσης επίλυσης του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οδικώς διακινείται το 43% των ελληνικών προϊόντων, σε αξία, ήτοι 20,56 εκατ. ευρώ ημερησίως.