Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 17:40

Επανεξετάζεται το ύψος του πλαφόν στα καύσιμα

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής προς τα πάνω του πλαφόν στα καύσιμα. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων προειδοποιεί με κινητοποιήσεις, αν δεν επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης ή αν δεν ανακληθεί το πλαφόν.

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής προς τα πάνω του πλαφόν που έχει επιβληθεί στη λιανική τιμή των καυσίμων. Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ δηλώνει πως θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από την αύξηση της ανώτατης τιμής, αν δεν επιβληθεί πλαφόν και στα προηγούμενα στάδια διακίνησης, δηλαδή στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας, ή αν δεν ανακληθεί το πλαφόν.

Εφόσον έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πλαφόν πρέπει να πάει πιο πάνω ή πιο κάτω αυτό θα γίνει, δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Την Τετάρτη το πρωί οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Ρόβλια και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις.

Πάντως, το υπουργείο σήμερα δεν αποδέχθηκε το αίτημα επιβολής πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων.

Σε δηλώσεις του μετά τη μεσημεριανή συνάντηση στο υπουργείο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης, ανέφερε πως στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως επεσήμανε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, πρόσθεσε, ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

Πρώτη δίωξη για υπέρβαση του πλαφόν

Εν τω μεταξύ, ο βενζινοπώλης που συνελήφθη στην Καλλιθέα για παραβίαση του πλαφόν παραπέμφθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του αγορανομικού κώδικα.

Σύμφωνα με ελέγχους των κλιμακίων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, οι τιμές στο μεγαλύτερο αριθμό πρατηρίων βρίσκονταν χαμηλότερα του πλαφόν.

Συγκεκριμένα, διεξήγαγαν ελέγχους σε 61 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειας Αττικής και με βάση τις καταγγελίες πολιτών στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

Σε περιπτώσεις έξι πρατηρίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (μη εγγραφή, ελλιπής ενημέρωση, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή) και επεβλήθησαν οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα).

Τα πρατήρια που πουλούσαν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν (περίπου το 5%), εναρμονίζονταν άμεσα μετά τη γνωστοποίηση από τα ελεγκτικά όργανα της σχετικής απόφασης.

Τέσσερα πρατήρια βρέθηκαν κλειστά.