Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 17:47

ΓΕΠΟΕΤ: Ο τουρισμός έχει αφεθεί στην τύχη του

Καμπανάκι για την ασφυξία των τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της μεγάλης κάμψης στον τουρισμό, των μειωμένων εσόδων και τις διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ, κρούει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

Καμπανάκι για την ασφυξία των τουριστικών επιχειρήσεων εξαιτίας της μεγάλης κάμψης στον τουρισμό, των μειωμένων εσόδων και τις διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ, κρούει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

Με παρέμβασή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι «δεν κάνουν τίποτα για τον ελληνικό τουρισμό», κάνοντας παράλληλα λόγο για καθίζηση της τουριστικής οικονομίας και περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στον κλάδο.

«Αναμφίβολα, τα δυσάρεστα τραγικά γεγονότα, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, επιδείνωσαν την κακή κατάσταση του ελληνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος τουρίστας να φοβάται να επισκεφθεί μία χώρα, όπου συμβαίνουν έκτροπα, ο καθένας φοβάται, όταν πρόκειται για τη ζωή του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

«Οι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτα για τον ελληνικό τουρισμό, παρά μόνο να χειροτερεύουν την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα, αυξάνοντας το ΦΠΑ, μέσα σε έξι μήνες δύο φορές, στα καταλύματα και τις τουριστικές υπηρεσίες μεταφοράς, όταν οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ σαφώς μικρότερο», συνεχίζει.

Όπως υπογραμμίζει η ΓΕΠΟΕΤ, τα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία, έχοντας κλειδώσει με τις υπογραφές τους στα συμβόλαια τις τιμές για τον επόμενο χρόνο, καλούνται να απορροφήσουν εξολοκλήρου τις δύο διαδοχικές αυξήσεις στο ΦΠΑ, προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς στους ξένους, που τους εμπιστεύτηκαν, αφού δεν μπορούν, βάσει συμβολαίων, να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή.

«Η εγκατάλειψη της Ελλάδος από τους ξένους σαν τουριστικός προορισμός πρέπει να θεωρείται βεβαία, αν έστω και μισή μονάδα ακόμα αυξηθεί ο ΦΠΑ, όταν θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των ανταγωνιστών», προειδοποιεί.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν λογαριάζει τον τουρισμό, δεν κάνει καμία προσπάθεια, για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα. Ο ελληνικός τουρισμός έχει αφεθεί στην τύχη του, στον αυτόματο πιλότο», καταλήγει η Ομοσπονδία και ζητεί επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και το νέο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο θέμα.