Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 06:21

Κοντά στα χαμηλότερα 15 ετών το δολάριο

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το δολάριο εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα αγοράσει και άλλα ομόλογα φέτος με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης καθώς η οικονομική ανάκαμψη κλονίζεται.

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το δολάριο εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα αγοράσει και άλλα ομόλογα φέτος με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης καθώς η οικονομική ανάκαμψη κλονίζεται.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο έναντι του δολαρίου καθώς η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων περιόρισαν τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα. Εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών αυτήν την εβδομάδα προβλέπουν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ και αύξηση της ανεργίας. Το γιέν υποχώρησε έναντι των περισσότερων κυριότερων νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι οι Ιάπωνες εισαγωγής πούλησαν το γιέν για να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της ανόδου του στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3008 ανά ευρώ στις 9:50 π.μ. στο Τόκιο από 1,2998 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου άγγιξε το 1,3033 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Αυγούστου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 83,08 γιέν από 83,04 γιέν χθες όταν άγγιξε τα 82,93, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1995. Το ευρώ άγγιξε τα 108,11 γιέν από 107,92 γιέν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο μετά από άνοδο 1,0% τον προηγούμενο μήνα. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε 459.000 από 451.000 την εβδομάδα που πέρασε. Τα στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν αύριο.

Οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. περιμένουν ότι η Fed θα ανακοινώσει το νωρίτερο τον Νοέμβριο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει την αδύναμη οικονομία. Οι αγορές ομολόγων ενδέχεται να ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1 τρισ. δολ., σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

H εταιρεία προέβλεψε με επιτυχία ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν το 2010 καθώς η ανάκαμψη κλονίζεται, και προβλέπει ότι τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας θα κλείσουν το έτος στο 2,5%.

Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διατηρήθηκε στο 2,68% μετά τη χθεσινή της υποχώρηση στο 2,66%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε στο 0,9960 ανά δολάριο από 0,9962 που ήταν χθες όταν άγγιξε το 0,9933, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο. Οι επενδυτές παραδοσιακά αγοράζουν το ελβετικό φράγκο σε περιόδους οικονομικής κρίσης, βασιζόμενοι στη σταθερότητα της ελβετικής οικονομίας, καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας την απελευθερώνει από την εξάρτηση ξένων κεφαλαίων.

Πτωτικά κινήθηκε το γιέν έναντι των νομισμάτων με τις υψηλότερες αποδόσεις καθώς οι Ιάπωνες εξαγωγείς το πούλησαν.

Το γιέν περιόρισε τις απώλειές του εν μέσω εικασιών ότι η επικράτηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν έναντι του Ιχίρο Οζάουα και η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος μειώνει τις πιθανότητες παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος για τον περιορισμό της ανατίμησης του εθνικού νομίσματος.

Φέτος το ιαπωνικό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο 14% έναντι του καλαθιού των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η παρέμβαση της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος μπορεί να μην επηρεάσουν το γιέν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός και εάν η παρέμβαση αυτή γίνει με τη συνεργασία των ξένων αρχών.