Αρνητικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτή την εβδομάδα, με το σενάριο ανοδικής αντίδρασης να απομακρύνεται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Αρνητικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτή την εβδομάδα, με το σενάριο ανοδικής αντίδρασης να απομακρύνεται μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η είδηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και γενικότερα για αύξηση της ρευστότητάς της, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη.
Η Merit δεν αποκλείει η κίνηση αυτή της Εθνικής μαζί με την τρέχουσα ΑΜΚ της Τράπεζας Κύπρου να αποτελέσουν προπομπό για ανάλογες κινήσεις από άλλες τράπεζες. Προειδοποιεί ωστόσο ότι οι στρατηγικές αυτές μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα τραπεζικά deals, αλλά είναι ικανές να τραβήξουν σημαντική ρευστότητα από τους επενδυτές του ΧΑΑ.
Στον τομέα της οικονομίας, οι αρνητικές ειδήσεις επικρατούν των θετικών με τις ανησυχίες να εντείνονται. Η χθεσινή άντληση ρευστότητας από τις αγορές μέσω εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, σύμφωνα με τη Merit, καθώς το επιτόκιο έφτασε το 4,82% έναντι 4,65% στις 13 Ιουλίου, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (άνω των 900 μονάδων).
«Δεν φαίνεται επομένως ορατό το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στις αγορές σύντομα για άντληση ρευστότητας με τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας. Τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών που αφορούν το έλλειμμα δείχνουν σημαντική απόκλιση από τους στόχους για μείωση του ελλείμματος στο οκτάμηνο ενώ η αναθεώρηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο οδήγησε την πτώση του στο 3,7% σε ετήσια βάση. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την απουσία επενδύσεων εγγυώνται μια μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον και για το πρώτο εξάμηνο του 2011.»
Σε αυτό το περιβάλλον, τονίζει η Merit, όλοι οι καταλύτες αναστροφής του αρνητικού κλίματος περιστρέφονται γύρω από δύο άξονες: Τον άξονα των εσόδων-δαπανών και τον άξονα της ανάπτυξης.
Στον τομέα των εσόδων η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση, ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική.
Στον τομέα της ανάπτυξης είναι επιτακτική η δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού που θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές. Το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων και τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις είναι κάποια από τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Πολύ θετικά κρίνουμε το νέο για απεμπλοκή επενδύσεων Ελλήνων και ξένων επενδυτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους €2 δισ. Υπό αυτές τις συνθήκες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ελέγχους της τρόικας που έχουν ήδη ξεκινήσει με σκοπό την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.
«Όλα τα παραπάνω απομακρύνουν τη δημιουργία ενός θετικού momentum στο ΧΑΑ. Από τεχνική άποψη κατά την τελευταία εβδομάδα ενισχύεται η άποψη ότι η μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έλαβε τέλος στις 1.793 μονάδες και ότι τώρα βρισκόμαστε στη μέση ενός καθοδικού μεσοπρόθεσμου καναλιού. To επόμενο σημείο στήριξης βρίσκεται πάντως στις 1.515 μονάδες. Τα σενάρια για διάφορα τραπεζικά deals εντείνονται και εφ’ όσον γίνουν πραγματικότητα μπορούν να δώσουν ένα έστω βραχυπρόθεσμο θετικό momentum στην αγορά», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.
Σημειώνει, εξάλλου, πως πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον στην αποτίμηση των ΤΤ και ΑΤΕ και στο τι θα αποφασίσει το Δημόσιο για την τύχη τους.