Σε πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), κ. Γιάννη Καπελέρη.
Σε πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός γραμματέας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), κ. Γιάννης Καπελέρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές πραγματοποίησαν συστηματικούς ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα λαθρεμπορίας στις περίπου 9.000 φορτώσεις βυτίων, που πραγματοποιήθηκαν προς Βουλγαρία, στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.
Επί του παρόντος, αναμένονται τα στοιχεία που θα παράσχουν οι βουλγαρικές αρχές, ώστε κατόπιν συνδυασμού των συμπερασμάτων των υπηρεσιών των δύο χωρών, να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος.
Σημειώνεται ότι παλιότερα διαπιστώθηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες επιτήδειοι διοχέτευαν στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδή και βενζίνες, που είχαν αγοράσει αδασμολόγητα για εξαγωγές με προορισμό βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, οι ποσότητες αυτές, που φαίνεται ότι εξάγονταν στα Βαλκάνια, με εικονικά δελτία εξαγωγών, στην πραγματικότητα δεν έβγαιναν ποτέ εκτός συνόρων, αλλά καταναλώνονταν στην εσωτερική αγορά.
Εν τω μεταξύ, κατόπιν ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι περίπου 500 γιατροί, μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ενέχονται σε διάφορες φορολογικές παραβάσεις (π.χ., απόκρυψη φορολογητέας ύλης), ενώ -σύμφωνα πάντα με τον κ.Καπελέρη- η μακρά λίστα παραβατών περιλαμβάνει επίσης δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι του Σώματος εντόπισαν περισσότερες από 1.100 αδήλωτες στην εφορία πισίνες, σε πρώτες κατοικίες και εξοχικά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Επίσης, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις ακινήτων με πλασματικά στοιχεία, όσον αφορά τα τετραγωνικά τους.
Ο κ. Καπελέρης ανέφερε ακόμη ότι κάποιες από τις περιπτώσεις της λίστας των περίπου 1.000 Ελλήνων, που έχουν «ύποπτες» καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού, έχουν ήδη διερευνηθεί, διευκρινίζοντας ωστόσο, το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης απαιτεί χρόνο.