Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010 21:17

Επαφές Γ. Παπακωνσταντίνου με διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο

Συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, τους οποίους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η χώρα, είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, τους οποίους και ενημέρωσε για το πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η χώρα, είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Επί τάπητος τέθηκε επίσης το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δημιουργείται και αποβλέπει στην προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων.

Στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθώς και στα θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ξένα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα στο τηλεοπτικό οικονομικό κανάλι Bloomberg, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο οικονομικοπολιτικό περιοδικό Economist και στις εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal.

Επόμενος σταθμός του κύκλου αυτού επαφών του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το Παρίσι.

Προς έκδοση «ομολόγων της διασποράς»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων της διασποράς», τα οποία θα απευθύνονται στους Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό.

«Μιλάμε αυτή τη στιγμή και σχεδιάζουμε αυτό που λέμε “ομόλογα διασποράς”, προκειμένου να αντλήσουμε ελληνικά κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και η αίσθησή μας είναι ότι θα έχουμε επιτυχία.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον φετινό της στόχο για τη μείωση του ελλείμματος. «Έχουμε μειώσει το έλλειμμά μας κατά 7 δισ. (ευρώ). Είμαστε εντός στόχου για μείωση κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Επιτυγχάνουμε όλους τους στόχους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για την ελληνική οικονομία, ωστόσο τόνισε πως οποιοσδήποτε δανεισμός με επιτόκιο κάτω του 5% είναι χρήσιμος για τη χώρα.

«Οι αγορές περιμένουν να πεισθούν, θέλουν να δουν αν μπορούμε να παραμείνουμε εντός στόχων» δήλωσε, ερωτηθείς γιατί το premium κινδύνου για την αγορά ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα κατά τη χθεσινή δημοπρασία.

«Νομίζω ότι οι αγορές είναι πολύ προσεκτικές αυτή τη στιγμή. Προεξοφλούν την κατάστασή μας με έναν τρόπο που πραγματικά δεν συνάδει με το που βρισκόμαστε. Έχει ενδιαφέρον που βλέπουμε ότι η χθεσινή δημοπρασία, η δημοπρασία εντόκων γραμματίων, πήγε καλά.»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, εκτίμησε ότι «οι Έλληνες πολίτες κατανοούν απόλυτα ότι αυτό που γίνεται είναι απολύτως αναγκαίο. Είναι δύσκολο, είναι συχνά σκληρό, ο κόσμος πονάει, ωστόσο, στην κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν και προκειμένου να αποφύγουμε την χρεωκοπία, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές και παίρνουμε αποφάσεις που θα είναι θετικές για τη χώρα μας μεσοπρόθεσμα».