Τη ρήση του Αλμπερτ Αϊνστάιν ότι «στο μέσον δυσκολιών βρίσκεται η ευκαιρία» επικαλέστηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη προτρέποντας «να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία για αλλαγή».
Τη ρήση του Αλμπερτ Αϊνστάιν ότι «στο μέσον δυσκολιών βρίσκεται η ευκαιρία» επικαλέστηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη προτρέποντας «να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία για αλλαγή».
Σε ομιλία της στη διάρκεια των εργασιών της 57ης συνόδου της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι η ελληνική κρίση επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για πολλές άλλες χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε πως κάθε χώρα που αντλεί πόρους από τις διεθνείς αγορές οφείλει να ασκεί χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και να διαφυλάσσει την αξιοπιστία της, γιατί αλλιώς τιμωρείται σκληρά.
Η τιμωρία, όπως είπε, για την Ελλάδα ήταν ο αποκλεισμός της από πηγές χρηματοδότησης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της δράσης κερδοσκόπων, που έθεσαν στο στόχαστρο τους το ευρώ.
Σημείωσε, ωστόσο, πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης υπήρξε σωτήρια για την Ελλάδα και αναδεικνύει τη σημασία θεσμών περιφερειακής συνεργασίας, που πρέπει να ενισχυθούν.
Πρόσθεσε πως το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθετήθηκε συνοδεύεται από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας, τη διοχέτευση ρευστότητας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα συνοδευθεί από ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και ενεργητικές πολιτικές για τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας.
Τα παραπάνω, εξήγησε η κ. Κατσέλη, είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιεί καινοτόμα Ταμεία Κεφαλαίου, ένα νέο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και τους πόρους του ΕΣΠΑ.
Υπογράμμισε πάντως πως η ανάκαμψη δεν γίνεται αυτόματα, αλλά απαιτεί χρόνο, επιμονή και σημαντικές συνέργειες. Ο χρόνος εξαρτάται και από τις διεθνείς εξελίξεις και τη διατήρηση της ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο, πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην απαιτούμενη διεθνή συνεργασία για έξοδο από την κρίση, επέμεινε ότι απαιτείται αλλαγή πλεύσης και μεταρρυθμιστικές τομές, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, απαιτούνται:
* συντονισμός πολιτικών από την ομάδα G-20 για διατήρηση της συνολικής διεθνούς ζήτησης, αναθέρμανση της διεθνούς οικονομίας και άμβλυνση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
* ενίσχυση της εποπτείας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιμέρους χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθούν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις.
* συνέργειες μεταξύ δημοσιονομικής πολιτικής και πολιτικών στήριξης της απασχόλησης μαζί με ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ