Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα θα βγει σύντομα στις αγορές για δανεισμό. Πρότεινε κυρώσεις για τράπεζες που είτε προωθούν είτε και ανέχονται πρακτικές φοροδιαφυγής.
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, με κύρια θέματα την οικονομική διακυβέρνηση και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης. Eξέφρασε ακόμη την ελπίδα η χώρα να βγει σύντομα στις αγορές για να δανειστεί, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως μόνο η λιτότητα δεν θα δώσει τη λύση.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, έχουμε μειώσει τις δαπάνες ώστε ακόμη και η μείωση στα εσοδα να μην επηρεάζει την επίτευξη των στόχων μας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε το γρηγορότερο να μπορούμε να βγούμε στις αγορές ... Τα θετικά σχόλια από πλευράς των εταίρων μας, αλλά και τις Επιτροπής (της ΕΕ) και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, νομίζω ότι είναι ένα ακόμη δείγμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και προς της διεθνή κοινότητα».
Σημείωσε ακόμη πως το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος αποτελούν σημαντικά προβλήματα, αλλά βασικότερα αυτών είναι η φοροδιαφυγή και η αδιαφάνεια, χωρίς την πάταξη των οποίων η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως το θέμα της ανάπτυξης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το να μιλήσουμε μόνο για λιτότητα, δεν θα δώσει τη λύση, ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και τρόπους ανάπτυξης που θα δημιουργούν και δουλειές.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να επιβάλλονται μόνο στα κράτη - παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα αν δεν συμμορφώνεται σε κάποιες αρχές.
«Ιδιαίτερα όμως τόνισα ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων. Τράπεζες οι οποίες είτε προωθούν είτε και ανέχονται τέτοιες πρακτικές πρέπει να αντιμετωπίζουν ανάλογες κυρώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε επικριστικός: «Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα».
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα συμφωνεί επί της αρχής στη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης, καθώς και ενός μηχανισμού κυρώσεων, τονίζοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να είναι ένας μηχανισμός δίκαιος, ο οποίος δεν θα εστιάζει μόνο στα ελλείμματα αλλά και σε άλλες πλευρές οικονομικής ανάπτυξης.
Βολές από ΝΔ
«Ο Πρωθυπουργός του Μνημονίου, αντί να υβρίζει την αντιπολίτευση, εντός και εκτός Ελλάδος, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του για τους καταστροφικούς χειρισμούς του, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Τριμερή Επιτήρηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
ΚΚΕ: O Πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά προπαγανδιστικά τρικ
«Η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της επιχειρούν να ποτίσουν με ισχυρές δόσεις υπνωτικού το λαό για την πολιτική τους, τις εξελίξεις στην ΕΕ και το ρόλο της», σχολίασε το ΚΚΕ.
Στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «πέρα από τα γνωστά προπαγανδιστικά τρικ που επανέλαβε, ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι, ταυτόχρονα με την αλληλεγγύη που έχουν μεταξύ τους οι εταίροι της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κοινή επίθεση τους κατά των λαών, πίσω από τις λέξεις ''οικονομική διακυβέρνηση'', ''στρατηγικές συνεργασίες'' και ''προστασία του περιβάλλοντος'' υπάρχει η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».
«Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από τις ιμπεριαλιστικές συνεργασίες. Είναι η άλλη πλευρά των οικονομικών, εμπορικών, γεωπολιτικών συγκρούσεων που οδηγούν και σε στρατιωτικές συγκρούσεις», κατέληξε το Κομμουνιστικό Κόμμα.