Την ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων υπογραμμίζουν οι «27» ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Την ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων υπογραμμίζουν οι «27» ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, με κύρια θέματα την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους.
Επισημαίνεται ακόμη ότι επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ στους «27», εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κυρίως σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο».
Στα συμπεράσματα σημειώνεται παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η συγκυρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και προσβλέπει στην κατάθεση της τελικής έκθεσης από την ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ρομπέϊ, τον Οκτώβριο του 2010, για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου μέτρων.
Για τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση.
Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις, προστίθεται.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο που θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων.
Αυτό, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει σε ένα πνεύμα αμοιβαίας ενίσχυσης και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων στη βάση των συστάσεων για συγκεκριμένα μέτρα που εκπονήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του 2010.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ