Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές οδηγώντας τον δείκτη Nikkei για πρώτη ημέρα μέσα σε έξι στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών όπως της Sony Corp. και της Kyocera Corp. οδήγησαν στην πτώση, καθώς η ισχυροποίηση του γιεν απειλεί να μειώσει σημαντικά τις πωλήσεις τους εκτός χώρας.

Ο Nikkei έχανε ποσοστό 1,6% φθάνοντας στις 8.799,63 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης κέρδισε συνολικά ποσοστό 7,2% κατά τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Ο Topix υποχωρούσε σε ποσοστό 1,1% φθάνοντας στις 865,24 μονάδες με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ να αποτελούν το 1/10 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

«Τα κέρδη των εξαγωγέων το δεύτερο εξάμηνο θα είναι μια κακή έκπληξη, λόγω του ισχυρού γιεν», ανέφερε ο Hakan Hedstrom, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου ένα δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, ως επικεφαλής επενδύσεων στην Commerz International Management (Japan) Ltd., στην Ιαπωνία.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο Kospi έχανε ποσοστό 0,9% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Kookmin Bank. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 0,8%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Formosa Plastics Corp. μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Commercial Timesτ, το οποίο ανέφερε ότι η «ναυαρχίδα» του μεγαλύτερου ομίλου πετροχημικών της νήσου, σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές της τον επόμενο μήνα.

Οι δείκτες στη Σιγκαπούρη, το Χογκ Κογκ, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία κινούντο πτωτικά, τη στιγμή που οι δείκτες στην Κίνα σημείωναν κέρδη.