Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010 10:47

Σύσκεψη YΠΟΙΚ με τους επικεφαλής της τρόικας

Η ενδιάμεση αναφορά της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Εμφαση στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και στην κάλυψη της υστέρησης των εσόδων.

Σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) πραγματοποιείται στις 11:00 στο υπουργείο Οικονομικών. Στο επίκεντρο, η ενδιάμεση αναφορά της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμιστεί το "μαξιλάρι" στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αθήνα -μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- και θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν.

Όσο για την υστέρηση στα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα». Επιπρόσθετα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.

Συνάντηση με Γερμανό υφυπ. Οικονομικών

Στις 13:30 ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνάντηση στο υπουργείο με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας Μπερντ Πφάφενμπαχ.

Την Πέμπτη ο κ. Πφάφενμπαχ συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση διμερούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όπως είχε εκφραστεί και στην κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ τον περασμένο Μάρτιο.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία της πράσινης ανάπτυξης και του σημαντικού ρόλου που έχουν σε αυτή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ αναφορά έγινε επίσης στην ενθάρρυνση συνεργασιών επιχειρηματικών ομάδων των δύο χωρών σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ και έξυπνων δικτύων. Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη γερμανική τεχνογνωσία μείωσης των επιπτώσεων κατά τις εξορυκτικές διαδικασίες του λιγνίτη, καθώς και τις βέλτιστες τεχνικές για την αποκατάσταση μη ενεργών λιγνιτωρυχείων. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συγκαλείται στο ΥΠΕΚΑ η πρώτη ομάδα εργασίας με εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές, η οποία θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία το Μνημόνιο είναι μία "πατερίτσα". Χρειάζεται, όμως, και ένα "Εθνικό Μνημόνιο" για να μπορέσει να "περπατήσει" η Ελληνική Oικονομία, την οποία σακάτεψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.