Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία δόθηκε έμφαση στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και στην κάλυψη της υστέρησης των εσόδων. Γ. Πεταλωτής: Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας.
Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία δόθηκε έμφαση στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και στην κάλυψη της υστέρησης των εσόδων.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ενδιάμεση αναφορά της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (αναδιοργάνωση ΟΣΕ και ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα).
Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της κάλυψης της υστέρησης των εσόδων και ζητήθηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σειρά, μετά την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ - ΕΕ στο υπουργείο Οικονομικών, πήρε και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σε συνάντηση που είναι σε εξέλιξη με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζητούνται μεταξύ άλλων το ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αθήνα -μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- και θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες.
Αναφορικά με την πρωινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε καμία τρόικα», αλλά γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας.
«Μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα γιατί ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος», πρόσθεσε.
«Έχουμε συγκεκριμένη πορεία και διαδρομή, στην οποία θέσαμε και χρονικό πλαίσιο», είπε ερωτηθείς για το εάν ο μηχανισμός στήριξης θα παραταθεί και πέραν της τριετίας και τόνισε η κυβέρνηση «έως τώρα βαδίζει πάρα πολύ καλά».
Στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «άμεσο καθήκον ήταν η διάσωση της χώρας μας, υποχρέωση τώρα είναι η ισχυροποίησή της διεθνώς».
Συμπλήρωσε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας ήταν η διεθνής αναξιοπιστία, εξαιτίας της διακυβέρνησης της ΝΔ και τόνισε ότι τους τελευταίους 11 μήνες «δώσαμε μάχες για να χτίσουμε βήμα-βήμα το διεθνές προφίλ της χώρας μας και να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτή τη φορά τα στοιχεία που δίνουμε, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι προχωράμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, που, ούτως ή άλλως, ήταν στο πρόγραμμά μας».
Σημείωσε δε ότι η εικόνα της χώρας μας είναι πλέον διαφορετική και ότι θέτει ξανά τη δική της ατζέντα, κάτι που –όπως είπε, έγινε αντιληπτό και χτες στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στον προβληματισμό που έθεσε ο κ. Παπανδρέου στους εταίρους αναφορικά με το σύστημα κυρώσεων.
Πάντως, το ΚΚΕ εξαπέλυσε νέες βολές κατά κυβέρνησης και τρόικας.
Όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση, «αν ο λαός μπορούσε να ακούσει τα ανταλλάγματα που προσφέρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και για να έχει τη στήριξη των ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ και της τρόικας στην εφαρμογή της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της, τότε θα διαπίστωνε πόσο ψεύτικες είναι οι δικαιολογίες που προβάλει η κυβέρνηση και πόσο μάταιες είναι για τον ίδιο οι θυσίες του».
Εξάλλου, νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε ο Συνασπισμός με αφορμή τη σύσκεψη του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, πρόκειται για ομολογία αποτυχίας «της πολιτικής του μνημονίου όταν από το ΔΝΤ ευθέως δηλώνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί "την στήριξη του ΔΝΤ και μετά το 2013».