Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 06:32

Ανοδος του αργού

Ανοδικά για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη καθώς η υποχώρηση του δολαρίου ώθησε κάποιους επενδυτές να αγοράσουν τα συμβόλαιά του κρίνοντας ελκυστική την τιμή του κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου τριών εβδομάδων.

Ανοδικά για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη καθώς η υποχώρηση του δολαρίου ώθησε κάποιους επενδυτές να αγοράσουν τα συμβόλαιά του κρίνοντας ελκυστική την τιμή του κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα περίπου τριών εβδομάδων.

Την εβδομάδα που πέρασε τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 3,7%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου, μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού της Enbridge Energy Partners LP που άρχισε να τροφοδοτεί με πετρέλαιο από τον Καναδά τα διϋλιστήρια των ΗΠΑ. Σήμερα οι τιμές του καυσίμου σημείωσαν άνοδο καθώς η υποχώρηση του δολαρίου κατέστησε ελκυστικά τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εναλλακτική επένδυση.

Το αργό για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 36 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 74,02 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 73,90 δολ. στις 12:32 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Στις 17 Σεπτεμβρίου τα συμβόλαια υποχώρησαν 91 σεντς, φθάνοντας στα 73,66 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 31 Αυγούστου. Φέτος οι τιμές του καυσίμου έχουν υποχωρήσει 6,9%.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Enbridge έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό μεταφοράς 670.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, ο οποίος είχε κλείσει στις 9 του μηνός λόγω ρήγματος που προκάλεσε την διαρροή περίπου 6.100 βαρελιών πετρελαίου, περίπου 48 χλμ. νοτιοδυτικά από το Σικάγο.

Προς τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων έναντι του ευρώ υποχώρησε το δολάριο πριν από τη σημερινή έκθεση που προβλέπεται να δείξει δυσκολία ανάκαμψης της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ. Επίσης το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι και των άλλων κύριων νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι αύριο η Federal Reserve θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή της για λήψη περαιτέρω μέτρων με στόχο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Το δολάριο υποχώρησε στο 1,3078 ανά ευρώ στις 10:10 π.μ. στη Σιγκαπούρη από 1,3050 που ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όταν επίσης άγγιξε το 1,3159, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Αυγούστου.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 43 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 78,64 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 17 Σεπτεμβρίου το μπρεντ υποχώρησε 27 σεντς, ποσοστό 0,3%, κλείνοντας στα 78,21 δολ. το βαρέλια.