Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 12:48

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.101,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.265,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,90% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.276 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,68%.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται κυρίως στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo σημείωσε το Νοέμβριο υποχώρησε για έκτο διαδοχικό μήνα, αν και η πτώση που σημείωσε ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/26/262847.htm .

«Τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των γερμανών επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας τους ήταν λίγο καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, ωστόσο η τάση παραμένει πτωτική. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη πτώση του δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της Bear Sterns.

Η πλειονότητα των κλάδων δέχεται πιέσεις, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Mεγάλη πτώση (3,46%) σημειώνει η μετοχή της Vodafone. Η Deutsche Bank προχώρησε σε υποβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη βρετανική μετοχή σε «διακράτηση» από «αγορά», ενώ όρισε ως τιμή-στόχο τις 123 πένες ανά μετοχή.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της ING μετά την ανακοίνωση ότι ο ολλανδικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σχεδιάζει να προβεί στην πώληση 36 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών.