Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 15:10

Σε καλό κλίμα η συνάντηση υπ. Εργασίας - τρόικας

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και οι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό ενώ το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) θα αντιμετωπισθεί μέσα στον Οκτώβρη με εκφρασμένη την αισιοδοξία από την πλευρά του υπουργείου εργασίας ότι θα βρεθεί συναινετική λύση.

Πάντως, στο πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παραμένει ως σημαντικό αγκάθι η πρόβλεψη του μνημονίου για αναβάθμιση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές, θέμα που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με τους εκπρόσωπους της τρόικας.

Συνάντηση με την κ. Κατσέλη είχε σήμερα καιη ΓΣΕΕ.

Όπως ανέφερε η υπουργός, το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί με διαφύλαξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου κάνοντας λόγο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό όπου πρώτος στόχος παραμένει η μείωση της εισφοροδιαφυγής όπως επίσης και για τις ενεργητικές πολιτικές για στήριξη της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και μια πολιτική σταθερού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των συνδικάτων και του υπουργείου. Ζήτησε ακόμα ενίσχυση του ΟΜΜΕΔ και τήρηση του νόμου και των συνταγματικών ρυθμίσεων σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριο πιάτο» η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

«Το γεύμα εργασίας των εκπροσώπων της τρόικας και του Υπουργείου Εργασίας περιείχε στο κύριο πιάτο την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και νέες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα επιδιώκουν, μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος του ΣΕΒ για υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων εργασίας ενώ με τις αναλογιστικές μελέτες για το ασφαλιστικό θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την ανάγκη αφαίρεσης επιπλέον ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

«Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ευρώπη, θα δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια, με τη μαζική και μαχητική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια και τις απεργίες που διοργανώνονται στις 29 Σεπτέμβρη από συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ