Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010 19:36

ΕΣΕΕ: Δέκα αιτήματα προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Δέκα αιτήματα διατύπωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς».

Δέκα αιτήματα διατύπωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς».

Τα αιτήματα της ΕΣΕΕ έχουν ως εξής:

- Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα ενός Τραπεζικού ομίλου ο οποίος θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

- Αύξηση της ρευστότητας της αγοράς

- Απαλλαγή από διαχειριστικές αγκυλώσεις

- Αναχρηματοδότηση δανείων με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

- Δυνατότητα μειωμένης καταβολής δόσεων για 4 χρόνια.

- Περίοδο «χάρητος» από 12 έως 18 μήνες με καταβολή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου.

- Αποκλιμάκωση επιτοκίου και εξόδων για συνεπείς πελάτες.

- Προώθηση χαμηλότερου επιτοκίου για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

- Επαναφορά των ορίων «πλαφόν» των επιχειρήσεων σε υψηλότερα επίπεδα.

- Εντοκο δανεισμό του εμπορίου με περισσότερο χρόνο και λιγότερο σε χρήμα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης επεσήμανε ότι το ζήτημα της ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία.

«Ακόμη περισσότερο το εμπόριο θεωρείται επισφαλής κλάδος για χορήγηση δανείων με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει όλες οι ροές πόρων από τις τράπεζες προς αυτό. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους αρμόδιους φορείς», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «επιπλέον πάνω από 300.000 δανειολήπτες εκπέμπουν SOS, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι γεγονός ότι οι απλήρωτες δόσεις των δανείων σε καθυστερήσεις που ξεπέρασαν το πολύ μεγάλο ποσό των 22 δισ. ευρώ, φοβίζουν τις τράπεζες. Θα πρέπει να αποκριθούμε στον ακόλουθο προβληματισμό. Είναι οι επιχειρήσεις στο έλεος των τραπεζών ή οι τράπεζες στο έλεος της αγοράς; Ποιος φοβάται, τελικά ποιόν; Οι τράπεζες τις επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις τις τράπεζες;».

Κατά την ΕΣΕΕ, οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να αξιοποιήσουν άμεσα τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Οι έμποροι υποστήριξαν ακόμη ότι δεν αρκούν οι πολιτικές πιέσεις της κυβέρνησης «που επιδιώκει με πολιτικά επιχειρήματα να πείσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν χρήματα στην αγορά».

«Ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε μέρα που περνά οι ελληνικές επιχειρήσεις βυθίζονται πιο βαθιά στην ύφεση», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Όπως αναφέρθηκε από τους εμπόρους, η Εθνική Τράπεζα, με την πρόσφατη απόφασή της να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 2,8 δισ. ευρώ, διευκολύνει τις αποφάσεις για την τύχη των άλλων τραπεζών και αποτελεί «χρυσή εφεδρεία» για την ελληνική οικονομία.

Εκτιμούν δε, ότι θα πρέπει και άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, η οποία διατηρεί κρατικούς τίτλους 20 δις ευρώ (88%) με μέση διάρκεια 4 ετών και έχει χρηματοδοτηθεί με 25 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τα ποσοστά των καθυστερημένων οφειλών αποπληρωμής δανείων είναι τα ακόλουθα: Στα στεγαστικά οι καθυστερήσεις φτάνουν στο 10%, στα καταναλωτικά στο 17%, στις πιστωτικές κάρτες στο 22% και στα επιχειρηματικά στο 7% ενώ ανά τράπεζα ο δείκτης καθυστέρησης διαμορφώθηκε ως εξής: 9,6% Αγροτική, 7,4% Εθνική, 6,9% Alpha, 6,6% Marfin, 6,3% Eurobank, 6,2% Κύπρου και 6% Πειραιώς.

Αναφέρουν επίσης ότι στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθεί ότι απλήρωτο για πάνω από 3 μήνες παραμένει 1 στα 10 δάνεια, αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών ξεπερνούν τις 100.000, με το 80% να εγκρίνεται, δεν βελτιώνεται η παροχή δανείων σε επιχειρήσεις 8 στις 10 νέες αιτήσεις απορρίπτονται και πάνω από 26 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες και θυρίδες του εξωτερικού (καταθέσεις 2009 238 δισ. και 2010 212 δισ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ