Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 15:23

Ν. Χριστοδουλάκης: Ο πληθωρισμός εξηγείται από την υψηλή ανάπτυξη

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

Μετά τη σύσκεψη που διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος μετείχε και στην προηγούμενη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, δήλωσε ότι «μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης των έργων, με επιταχυνόμενους ρυθμούς, έτσι ώστε το 2003 να αποτελέσει μια χρονιά, κατά την οποία το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα φτάσει στον πολίτη, την επιχείρηση, και θα δώσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας τόνισε ότιθ «θα περιλαμβάνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος, την επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης με αυξημένη απασχόληση».

Σχετικά με τις επισημάνσεις του ελεγκτικού συνεδρίου για τον προϋπολογισμό, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το έργο του είναι να ελέγχει τη νομιμότητα των δαπανών. Ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται τα κονδύλια στον προϋπολογισμό, είναι δουλειά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, είπε ο υπουργός.

Τέλος, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα μόνιμο μέτωπο της κυβέρνησης, που χρήζει μεγάλης προσοχής. «Σε κάποιο βαθμό, η εξέλιξη του πληθωρισμού εξηγείται, επειδή η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, και όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία που έχουν και αυτές έναν παραπλήσιο ρυθμό ανάπτυξης, έχουν πολύ περισσότερο πληθωρισμό».