Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2002 16:42

Πτωτικές τάσεις στη Wall Street

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο τρίτο τρίμηνο πάντως η ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο ξεπέρασε τόσο τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης όσο και τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου, η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 4% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έναντι ανάπτυξης 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% στο τρίτο τρίμηνο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,8%.

Η σημαντική ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 4,1% έναντι αύξησης μόλις κατά 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι εκτιμούν, ωστόσο, ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 1,6%.

Στις 16:35 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.785 μονάδες μειωμένος κατά 0,73% και ο Nasdaq στις 1.472,49 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,63%.

Το κλίμα ενδέχεται πάντως να αλλάξει προς τα καλύτερο μετά τις 17:00, όταν θα έχει ανακοινωθεί ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ερευνητικού ινστιτούτου Conference Board για το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 85,2 μονάδες από 79,4 μονάδες τον Οκτώβριο, όταν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών.