Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010 06:01

Στα χαμηλότερα πέντε μηνών το δολάριο

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το δολάριο πριν από την σημερινή αμερικανική έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών βρέθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το δολάριο πριν από την σημερινή αμερικανική έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών βρέθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε έως μισό γιέν από τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος πριν από τα στοιχεία την ερχόμενη εβδομάδα που προβλέπεται να δείξουν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκαν, δίνοντας έναν ακόμη λόγο στη Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

Πτωτικά – τα μέγιστα σε μία εβδομάδα – κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας μετά την ανακοίνωση ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με χαμηλότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών ρυθμό.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στο 1,3401 ανά ευρώ στις 10:09 π.μ. στη Σιγκαπούρη από 1,3405 δολ. χθες στη Νέα Υόρκη όπου υποχώρησε 1.3440, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 84,56 γιέν από 84,50 γιέν χθες όταν υποχώρησε στα 84,28, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ευρώ αγοράστηκε στα 113,30 γιέν από 113,27 γιέν. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα λόγω αργίας.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι των 13 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου από τις 11 Σεπτεμβρίου όταν η Fed είπε ότι θα λάβει περισσότερα μέτρα εάν χρειαστεί για να τονώσει την ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσίας της χώρας, και με χαμηλότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών ρυθμό.

Το νόμισμα της χώρας υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στα 73,31 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και σημείωσε απώλειες 0,7% έναντι του γιέν στα 62 γιέν.

Πτωτικά από τα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών κινήθηκε το ρίνγκιτ της Μαλαισίας καθώς ο τεχνικός δείκτης τον οποίο χρησιμοποιούν οι διαπραγματευτές για να προβλέψουν τις κινήσεις του νομίσματος σηματοδότησε την υποχώρησή του. Το νόμισμα της Μαλαισίας υποχώρησε 0,15 φθάνοντας στα 3,0915 ανά δολάριο ΗΠΑ μετά τη άνοδό του νωρίτερα σήμερα στα 3,0873, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1997.

Το γιέν περιόρισε την ανοδική του πορεία εν μέσω εικασιών ότι η Ιαπωνία θα πουλήσει ξανά το νόμισμα μετά την παρέμβασή της την εβδομάδα που πέρασε για πρώτη φορά σε έξι χρόνια.

Χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan, Ράϊουζο Μιγιάο, εκτίμησε ότι η παρέμβαση της κυβέρνηση θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών συναλλάγματος. Την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, είπε ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να λάβει τολμηρά μέτρα εάν χρειαστεί.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η παρέμβαση ώθησε το ιαπωνικό νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, το γιέν έχει σημειώσει άνοδο 1,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.