Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 06:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές περιορίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο του MSCI Asia Pacific Index, μετά την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ που περιόρισε την προοπτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξης.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές περιορίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο του MSCI Asia Pacific Index, μετά την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ που περιόρισε την προοπτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξης.

Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., που εισπράττει το 1/5 των εσόδων της στην Αμερική, υποχώρησαν 2,1% στη Σεούλ. Οι μετοχές της Canon Inc. η οποία πραγματοποιεί το 28% των πωλήσεών της στην Αμερική σημείωσαν απώλειες 1,8% στο Τόκιο εν μέσω ανησυχιών ότι η ισχυροποίηση του γιέν θα βλάψει την αξία των εξαγωγών. Πτώση 1% σημείωσαν οι μετοχές της HSBC Holdings Plc στο Χονγκ Κονγκ μετά τη δημοσιοποίηση ότι ο θα Chief Executive Officer, Michael Geoghegan, θα αποχωρήσει στα τέλη του έτους.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στις 124,80 μονάδες στις 11:26 π.μ. στο Τόκιο, περιορίζοντας τα κέρδη αυτής της εβδομάδας στο 0,4%. Περίπου δύο μετοχές σημείωναν πτώση σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη μετά την απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ που τόνωσε τις ανησυχίες ότι η αγορά εργασίας θα επιβραδύνει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 βυθίστηκε 1,3%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,3%. Απώλειες 0,7% σημείωσε στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200, ενώ άνοδο 0,3% σημείωσε στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα λόγω αργίας.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,8% μετά τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αιτήσεων των ανέργων για ένταξη στο ταμείο ανεργίας κατά 12.000 στους 465.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου. Αργότερα σήμερα κυβερνητική έκθεση ενδέχεται να δείξει μείωση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών εν μέσω ανησυχιών ότι ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ίσως μειωθεί.

Ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 15% από τα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών στις 25 Μαΐου καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία περιορίστηκαν.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας εν μέσω ανησυχιών ότι το ισχυρό γιέν θα βλάψει την αξία των κερδών του στο εξωτερικό, όταν θα τα φέρουν πίσω στη χώρα.

Το ιαπωνικό νόμισμα ανατιμήθηκε έως τα 84,26 έναντι του δολαρίου σήμερα στο Τόκιο από 84,90 κατά το τέλος της συνεδρίασης στις 22 Σεπτεμβρίου. Κλειστή ήταν χθες η αγορά λόγω αργίας.