Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2002 00:01

Απογοήτευση στη Νέα Υόρκη

TΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ απογοήτευσαν τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street. Eξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικά στοιχεία στην αγορά, αναφέρουν αναλυτές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο όσο προχωράει η εβδομάδα, εν όψει της αργίας των Ευχαριστιών την Πέμπτη και ενδεχομένως οι επενδυτές να επιστρέψουν ξανά στην αγορά την επόμενη Δευτέρα.

Επηρεαζόμενες τόσο από τα αρνητικά στοιχεία όσο και από το κλίμα της αργίας, οι μετοχικές τιμές κινήθηκαν πτωτικά. Ο τομέας ημιαγωγών επηρεάστηκε από τα αποτελέσματα της Semtech, τα οποία ήταν χειρότερα των προσδοκιών, με αποτέλεσμα η τιμή μετοχής της εταιρείας να υποχωρήσει περισσότερο από 15%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 172,98 μονάδες, ποσοστό 1,95%, φθάνοντας στις 8.676,42 μονάδες. Με απώλειες 37,47 μονάδων, ποσοστό 2,53% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.444,43 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων χθες, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη στις μετοχές τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας και ασφαλειών έπειτα από την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2% και 2,66%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει το επίπεδο στήριξης των 900 μονάδων. Ο δείκτης, ωστόσο, παραμένει περίπου 16% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

Οι κλαδικοί δείκτες τηλεπικοινωνιών, ασφαλειών και τεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 3-4%, έχοντας σκαρφαλώσει στα ψηλότερα επίπεδα των τριών-έξι μηνών τη Δευτέρα.

Η μετοχή της France Telecom ηγήθηκε της πτώσης σημειώνοντας απώλειες 9,7%, ακολουθούμενη από τις μετοχές των Orange (-5,24%), Deutsche Telekom (-6,1%), Vodafone (-4,07%), ING (-7,21%), Fortis (-6,91%), ενώ αντίθετα, οι μετοχές των Italgas (+13,9%) και Vivendi Universal (+3,4%) ενσχύθηκαν.

Νωρίτερα, στην Ιαπωνία, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με απώλειες άνω του ένα τοις εκατό, με τους Ιάπωνες επενδυτές να αποκομίζουν κέρδη από την πολυήμερη ανοδική πορεία της αγοράς. Η εκτίμηση αξιωματούχων του Τόκιο πως το γιεν θα εξασθενήσει κι άλλο έναντι του ευρώ και ίσως του δολαρίου, δημιούργησε θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ