Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο της περαίωσης μπαίνουν σήμερα, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία για την υποβολή σχετικών προτάσεων. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα κατατεθεί στην τελική του μορφή στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο της περαίωσης μπαίνουν σήμερα, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία για την υποβολή σχετικών προτάσεων μέσω διαδικτύου.
Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα κατατεθεί στην τελική του μορφή στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη.
Όλα πάντως συγκλίνουν στο γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε βελτιώσεις του αρχικού σχεδίου, με πιθανότερες την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής, αλλά και τη μείωση του ποσού της προκαταβολής για την εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις σχετικές εισηγήσεις των παραγωγικών φορέων.
Το ενδεχόμενο αυτό, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Πρέπει η ρύθμιση να είναι ρεαλιστική γιατί η αγορά έχει πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηριστικά, ενώ απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των δόσεων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι όσοι έχουν αυτοπεραιώσει μέχρι και το 2007 δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου της περιόδου 2002-2007.
Σε συνέντευξή του εξάλλου στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις που δέχεται ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ περί επιβράβευσης των φοροφυγάδων.
«Οι μη έχοντες όχι απλά δεν αδικούνται, αλλά μάλλον ευνοούνται από κάθε κίνηση που επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο φορολογικό μηχανισμό ώστε να γίνει πιο δίκαιος, πιο αποτελεσματικός», είπε, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική και δε δίνει συγχωροχάρτι.
Τόνισε επίσης ότι η ρύθμιση βάζει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, ενώ –όπως σημείωσε- το κυριότερο είναι ότι δεν έρχεται μόνη, αλλά «εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο με πολλές καινοτομίες και πιο αυστηρές διαδικασίες, ώστε να μην είναι δυνατή η συσσώρευση τόσων ανέλεγκτων υποθέσεων και τόσων ληξιπρόθεσμων οφειλών».