Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 17:31

Ζ. Μπαρόζο: Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, αναφερόμενος στις προτάσεις της Κομισιόν για νέες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν.

«Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ένα μέλλον ευημερίας για τους πολίτες της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, αναφερόμενος στις νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, υποστήριξε επίσης ότι οι εν λόγω προτάσεις είναι «οι καλύτερες δυνατές για την υπεράσπιση των Ευρωπαίων εργαζομένων».

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι από όλη την Ευρώπη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας που προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Έχουμε επίγνωση των κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρουν αυτά τα μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι λόγω του υπερβολικού χρέους, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν δύσκολα μέτρα.

Σημείωσε ακόμη ότι «όταν το χρέος είναι πολύ υψηλό, το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογουμένων δεν διοχετεύεται στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στις συντάξεις, ή στα επιδόματα για τους φτωχούς, αλλά στους τόκους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους», υπογραμμίζοντας ότι μια πολιτική που στοχεύει στη μακροοικονομική ισορροπία είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν, επεσήμανε πως «αυτοί που επικρίνουν το πακέτο των προτάσεων που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή, δεν το έχουν διαβάσει».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι αν οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής υπήρχαν νωρίτερα, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση, διότι θα ήταν δύσκολο να παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν στόχο την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων του, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, παρόμοιες με τη σημερινή.

Όπως είπε, για πρώτη φορά η Επιτροπή προτείνει ένα αποτελεσματικό καθεστώς κυρώσεων για τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται αρκετά νωρίς και να αυξάνονται βαθμιαία», τόνισε και κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει τις προτάσεις της Επιτροπής.

Διευκρίνισε δε ότι οι κυρώσεις που προτείνει η Επιτροπή δεν θα επιβάλλονται αναδρομικά. «Οι χώρες δεν θα κριθούν για το παρελθόν τους, αλλά για το παρόν και το μέλλον τους. Σε περίπτωση που μια χώρα δε λάβει δράση, σύμφωνη με τις συστάσεις της Επιτροπής ή του Συμβουλίου, τότε η Επιτροπή μπορεί να προτείνει ποινές. Την τελική απόφαση θα έχει το Συμβούλιο Υπουργών», ανέφερε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν ένα κράτος αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, θα μπορεί να τις αποφύγει αν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, «το κακό θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του», που δεν είναι άλλη από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Τόνισε, επίσης, ότι στο εξής θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος των χωρών μελών και όχι μόνο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

«Τίποτα δεν είναι πιο αντικοινωνικό από ένα τεράστιο χρέος που πλήττει τα επιδόματα, την κοινωνική πολιτική και διαβρώνει την ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως για αυτό το λόγο η Επιτροπή προτείνει την σταδιακή μείωση του χρέους που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ