Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:15

Σχέδιο δράσης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κοινό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επεξεργάστηκαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Κοινό σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επεξεργάστηκαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα η Υπουργός στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

«Προσδιορίσαμε ένα σχέδιο δράσης για τους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να πάρουμε τις πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας όσο είναι δυνατό σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και να έχουν μια θετική προοπτική για το 2011. Νομίζω ότι βρέθηκε ένας κοινός τόπος», ανέφερε μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης η υπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις του υπουργείου όσον αφορά στην εξυγίανσή και καλύτερη διαχείριση των πόρων του ΟΑΕΕ, τα προγράμματα απασχόλησης μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης του προσωπικού, αλλά και τη στήριξη των δομών της ΓΣΕΒΕΕ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η σωστή αξιοποίησή της θα είναι προς όφελος και των ταμείων και των ασφαλισμένων. «Ήδη σήμερα είχα μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ. Το ίδιο έκανα και με τον Διοικητή του ΙΚΑ», ανέφερε.

«Η διαιτησία πρέπει να είναι το έσχατο μέσο»

Σε ό,τι αφορά στη διαιτησία, η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε ότι η διαιτησία είναι καταληκτικό στάδιο. Εξέφρασε δε την πεποίθησή της ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμφωνούν και ότι δε θα χρειαστεί να πάνε ούτε στη διαιτησία. «Η διαιτησία πρέπει να είναι το έσχατο μέσο. Ο στόχος όλων, και αυτή είναι και η κατεύθυνση και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, είναι να επιλύονται όσο το δυνατό συναινετικά σε προγενέστερο στάδιο οι διαφορές», επισήμανε και συμπλήρωσε: «γι’ αυτό υπάρχουν και οι αλλαγές, για να ενισχύσουμε τα μέρη να έρθουν, να κάτσουν και να συζητήσουν πριν τη μεσολάβηση».

Ενεργοποίηση του άρθρου 69 του νέου ασφαλιστικού νόμου ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Την ενεργοποίηση του άρθρου 69 του νέου ασφαλιστικού νόμου σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αυτοαπασχολούμενων για δύο χρόνια σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησής τους ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον ΟΑΕΕ, τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση και τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, σε σχέση με το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος αναφορικά με όλες τις πτυχές της λειτουργίας και τις προοπτικές βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, ιδιαίτερα για την τρέχουσα εξαιρετικά δυσχερή περίοδο. Ειδικότερα, ζητήθηκε η ενεργοποίηση του άρθρου 69 του νέου ασφαλιστικού νόμου σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αυτοαπασχολούμενων για δύο χρόνια σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Ζητήθηκε, επίσης, να παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης των αυτοαπασχολούμενων που βρίσκονται σε δυσχέρεια με τη δημιουργία ενός ουσιαστικού «διχτυού ασφαλείας» και την προώθηση πολιτικών πρόνοιας. Ένα πρώτο μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η δημιουργία ενός λογαριασμού ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων έναντι της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε αφενός την προώθηση μιας ρύθμισης όπου θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε δόσεις παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Αφετέρου, τονίστηκε η ανάγκη άρσης του εξαιρετικά δυσανάλογου και επαχθούς μέτρου της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλους οργανισμούς ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων.

Αναφορικά με τα ζητήματα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, η ΓΣΕΒΕΕ ενημερώθηκε από την υπουργό για τις αλλαγές που επίκεινται στην λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και αφού εκτίμησε κατ΄αρχήν ότι οι βασικές ρυθμίσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε την ανάγκη επιμέρους βελτιώσεων και για το σκοπό αυτό θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στο προσεχές διάστημα

Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας σχετικά με τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και υπογράμμισε ειδικότερα την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας των προσλήψεων.

Τόνισε ακόμη ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει στην διάθεσή του το κράτος για την προώθηση της ανάπτυξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, επομένως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης, έναρξης και υλοποίησης έργων καθώς και η εκταμίευση των σχετικών πόρων.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως θεωρεί αναγκαία την άμεση, ουσιαστική και ανεξάρτητη αξιολόγηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) με σκοπό την πιθανή τροποποίηση και επικαιροποίησή του, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά, πρότεινε το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, παράλληλα με τις υφιστάμενες δράσεις ενίσχυσης νέων θέσεων εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κλπ.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι υπάρχει έλλειμμα αξιόπιστων και έγκυρων δεδομένων αναφορικά με την κατάσταση και την εξέλιξη της πορείας των τοπικών αγορών εργασίας (αναγκαίες ειδικότητες, δυναμισμός επαγγελμάτων κλπ) και πρότεινε την δημιουργία ενός αποτελεσματικού ερευνητικού δικτύου που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μελετητικά ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων, Εθνική Στατιστική Αρχή, ΠΑΕΠ κλπ).

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο που καλείται να αναλάβει αυτή την περίοδο ο Ο.Α.Ε.Δ, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας, στρατηγικής και δράσεων με σκοπό να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των ανέργων, των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων.