Η πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση θα είναι το κύριο θέμα της όγδοης Ευρω-Ασιατικής Συνόδου (ASEM), η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Η πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση θα είναι το κύριο θέμα της όγδοης Ευρω-Ασιατικής Συνόδου (ASEM), η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και των πιο σημαντικών κρατών της Ζώνης Ασίας -Ειρηνικού.
Στην κοινή επιστολή τους προς τους «27», ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και ο ασκών την προεδρία της ΕΕ, Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ, σημειώνονυν ότι το θέμα αυτό και ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση της εποπτείας και των κανόνων των χρηματοπιστωτικών αγορών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, επί τάπητος θα τεθούν το εμπόριο, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναμένεται επίσης να συζητηθούν δύο θέματα που δεν βρίσκονται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Το ένα αφορά στο αίτημα των ασιατικών χωρών να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το δεύτερο στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος.
Η ΕΕ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές.
Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες εκτιμάται ότι θα ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ. Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό.
«Δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στην ΕΕ και στην Κίνα, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοσυμπληρώνονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στο πρόσωπο του οποίου στρέφεται όλο το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας ζήτησε από την ΕΕ να άρει την πολιτική «προστατευτισμού» και δήλωσε από την Ελλάδα ότι η χώρα του «υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ» και θα διευκολύνει τις επενδύσεις στην ΕΕ.
Συνολικά 46 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο ASEM, ένα φόρουμ διαλόγου που πραγματοποιείται ανά διετία από το 1996.
Από την Ευρωασιατική Σύνοδο θα απουσιάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και την Ινδία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοχάμαντ Ανσάρι.
Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο διμερείς συναντήσεις της ΕΕ με την Κίνα και με τη Νότιο Κορέα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ