Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 06:55

Υποχωρεί το γιέν

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου πριν από την λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Bank of Japan, τα μέλη της οποίας - σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές - θα αποφασίσουν τη λήψη περισσότερων μέτρων χαλάρωσης των πιστώσεων.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το γιέν έναντι του δολαρίου πριν από την λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Bank of Japan, τα μέλη της οποίας - σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές - θα αποφασίσουν τη λήψη περισσότερων μέτρων χαλάρωσης των πιστώσεων.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα μετά την κλαδική έκθεση που έδειξε ότι οι επιχειρήσεις έγιναν λιγότερο αισιόδοξες, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Το ευρώ κινήθηκε πτωτικά για δεύτερη ημέρα έναντι του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια εν μέσω ενδείξεων ότι τα αυστηρά μέτρα εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της περιφέρειας.

Το γιέν υποχώρησε στα 83,56 ανά δολάριο στις 11:05 π.μ. στο Τόκιο από 83,36 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την ισχυροποίησή του στα 83,16 την 1η Οκτωβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 114,14 ανά ευρώ από 114,08. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3659 δολ. από 1,3685 δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών η Bank of Japan αναμένεται να αυξήσει το πρόγραμμα των πιστώσεών τους για τους δανειστές από τα 30 τρισ. γιέν (359 δισ. δολ.).

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Nikkei, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει αξίες στηρίζοντας τον δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, ίσως αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επίσης το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε εν μέσω προσδοκιών ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου το ισχυρό γιέν να μην βλάψει την οικονομική ανάκαμψη που οδηγούν οι εξαγωγές.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε για δεύτερη ημέρα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ εν μέσω προσδοκιών ότι ο διοικητής της Reserve Bank of New Zealand, Αλαν Μπόλαρντ, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3% κατά τη σύσκεψη της τράπεζας στις 28 Οκτωβρίου. Το νόμισμα υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 73,82 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 61,69 γιέν.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πριν τον διορισμό επιτροπής από την ελβετική κυβέρνηση, η οποία είπε ότι η UBS AG και η Credit Suisse Group AG θα χρειαστούν περίπου το διπλάσιο κεφάλαιο που απαιτούν οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Οι μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν συνολικά κεφάλαια ίσα τουλάχιστον με το 19% των περιουσιακών τους στοιχείων προς το ρίσκο, έναντι 10,5% του επιπέδου που όρισε τον περασμένο μήνα η Επιτροπή της Βασιλείας, σύμφωνα με χθες ανακοίνωση. Εως το 2019 οι δανειστές πρέπει να έχουν την ικανότητα απορρόφησης του 10% των ζημιών έναντι 7% των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που σχεδίαζε προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η οικονομία, ήτοι το ΑΕΠ, θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 0,2% έναντι της πρόβλεψης του Ιουλίου για ανάπτυξη 0,8%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας. Η τελευταία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2011 στο 2,4% από 2,8%.