Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010 16:29

Επιταχύνεται η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Βουλγαρία και την Τουρκία να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για να εισάγουν φυσικό αέριο.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Βουλγαρία και την Τουρκία να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για να εισάγουν φυσικό αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) κ. Δ. Μαυροκέφαλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Παπαρσένο, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2014, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το έργο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων στη νήσο Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων, όπου βρίσκονται άλλες δύο δεξαμενές των 65.000 κ.μ. η κάθε μία.

Περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση του προβλήτα προκειμένου να εξυπηρετούνται πλοία μεταφορικής ικανότητας μέχρι 180.000 κ.μ. LNG έναντι των 135.000 κ.μ. που είναι σήμερα το όριο.

Ήδη, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ, έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες από Τουρκία και Βουλγαρία, να εισάγουν φυσικό αέριο μέσω της Ρεβυθούσας και του ελληνικού δικτύου, για ποσότητες της τάξης του 0,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε κάθε προορισμό.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί προβλέπει επιτάχυνση των επενδύσεων για το σύνολο των έργων που έχουν προγραμματισθεί, και συγκεκριμένα:

- Για τον αγωγό Κόρινθος - Μεγαλόπολη που θα τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2012.

- Για τον αγωγό προς το Αλιβέρι, επίσης για τροφοδοσία μονάδας της ΔΕΗ, ο οποίος θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2011.

- Για την εγκατάσταση συμπιεστή στον κεντρικό αγωγό υψηλής πίεσης (ξεκινά από τα ελληνβουλγαρικά σύνορα και καταλήγει στην Αττική), με τον οποίο θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα του δικτύου.

- Για τις διεθνείς διασυνδέσεις, και συγκεκριμένα τους αγωγούς Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, τον South Stream και τον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα.

Αναφορικά με την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Ν. Καβάλας, ο κ. Παπαρσένος δήλωσε ότι προωθείται η λύση κατασκευής του έργου κατά το πρότυπο των ΣΔΙΤ, με την πλειοψηφία στο Δημόσιο ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ενδιαφερομένων, ανταγωνιστών της ΔΕΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ