Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον Προϋπολογισμό, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 από τη Εurostat, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως αυτό θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010. Τι είπε για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.
Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον Προϋπολογισμό, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009 από τη Εurostat, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως αυτό θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010.
Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega την Τρίτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε μεταξύ άλλων, πως η αύξηση του ελλείμματος του 2009, όποια και να είναι αυτή, θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010. «Είμαστε αναγκασμένοι να εγγράψουμε στον Προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ καταπτώσεις εγγυήσεων, εκ των οποίων τα 900 εκατομμύρια ευρώ είναι του ΟΣΕ. Αν τα χρέη του ΟΣΕ μπουν όλα μέσα στο χρέος, τότε αυτό το ποσό φεύγει από το έλλειμμα», εξήγησε.
Όπως είπε, τα 9,1 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το Μάιο, είναι τα μέτρα του 2011 και δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Έχουμε ένα μαξιλάρι από την πλευρά της περικοπής των δαπανών, σημείωσε.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πληροφορίες για αναθεώρηση του ελλείμματος στο 14% του ΑΕΠ -και στο 15,1% κατά άλλες πηγές- ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει, διότι περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία από τη Eurostat. Αλλά εδώ, έχουμε ολόκληρους τομείς του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, με μεγάλα ελλείμματα, που δεν τις μετρούσαν».
Η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα (την περασμένη άνοιξη, η Eurostat το προσδιόρισε στο 13,6% του ΑΕΠ, αλλά με αστερίσκο).
Η υποσημείωση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας προέβλεπε ότι μπορεί το έλλειμμα του 2009 να αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,4 μονάδες και να διαμορφωθεί στο 14% του ΑΕΠ, λόγω της προσθήκης επιχορηγήσεων ΔΕΚΟ, αναταξινόμησης κονδυλίων και γενικά, λόγω της θολής εικόνας που είχαν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Επίσης, για τους ίδιους περίπου λόγους, το δημόσιο χρέους θα αναθεωρείτο κατά 7 μονάδες του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι τελευταίες ενδείξεις που έχει το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για αύξηση του ελλείμματος του 2009, σε επίπεδα πάνω από το 14% του ΑΕΠ.
Το ύψος του ελλείμματος αποτέλεσε και το εφαλτήριο της αντεπίθεσης του κ. Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για όσα είπε κατά την ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. «Το επιστέγασμα όλων όσων λέει ο κ. Σαμαράς, είναι αυτή η φοβερή ιστορία περί μηδενισμού ελλείμματος σε ένα χρόνο», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ και το οικονομικό του επιτελείου σε δημόσια συζήτηση για το θέμα του ελλείμματος. «Διότι στο τέλος του χρόνου, του 2010, το έλλειμμα θα είναι 18,5 δισ. ευρώ», εξήγησε. «Το κατεβάσαμε εκεί από το 32 δισ., και το κατεβάσαμε με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Θέλω να έρθουν να πουν στον ελληνικό λαό, αν αυτοί ήταν κυβέρνηση και μείωναν το έλλειμμα από τα 18,5 δισ. στο μηδέν σε ένα χρόνο, πόσο ακριβώς θα μείωναν τους μισθούς και τις συντάξεις και πόσο θα αύξαναν τους φόρους; Γιατί είναι προφανές ότι είναι αδύνατον να γίνει, είναι απολύτως αδύνατον να γίνει».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε την απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις -σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Σε μια περίοδο που οι Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, που κόβουμε μισθούς, που είμαστε αναγκασμένοι να κόψουμε συντάξεις, δεν μπορεί η επιχειρηματική κοινότητα, να μην προσφέρει και αυτή, παρατήρησε και διευκρίνισε : «Και δεν πήγαμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Πήγαμε στις επιχειρήσεις που είχαν το 2009 μεγάλα κέρδη. Σε αυτές πήγαμε και βάλαμε την έκτακτη εισφορά».
Όπως επεσήμανε, αν δεν επηρεάζονταν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τα μεγάλα κέρδη, αλλά μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις, η κριτική σε βάρος της κυβέρνησης θα ήταν μεγάλη: «Θα μου λέγατε: "πιάνεις το μισθωτό και το συνταξιούχο και το μεγάλο κεφάλαιο το αφήνεις στην άκρη". Αναγνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι περνάνε δύσκολα οι ελληνικές επιχειρήσεις. Κάναμε μια πολύ μεγάλη κίνηση, με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή για τις επενδύσεις, για τα κέρδη που επανεπενδύονται, βελτιώνουμε τις διαδικασίες, για να υπάρξει ανάπτυξη. Αλλά είναι αναγκασμένος και ο επιχειρηματικός κόσμος να συνεισφέρει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων
Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές, στους οποίους θα παρουσιάσει την πρόοδο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνεχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, για να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Tτην Παρασκευή 8 Οκτωβρίου o κ. Παπακωνσταντίνου θα μιλήσει στο «World Debate at the IMF», που διοργανώνει το BBC, ενώ θα συναντήσει και τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν.
Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου ο Ελληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιντνερ και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Κίνας, ZHU Guangyao. Ακολούθως θα μιλήσει σε εκδήλωση του International Institute of Finance, με θέμα "Achieving Balanced and Sustainable Growth: Managing Debt Dynamics in Mature Markets" και μετά θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.
Τέλος, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.