Με ρυθμούς ελαφρώς χαμηλότερους των αναμενόμενων θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2011, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Με ρυθμούς ελαφρώς χαμηλότερους των αναμενόμενων θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2011, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις «Παγκόσμιες Οικονικές Προοπτικές».
Συγκεκριμένα, ο οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 4,2% για τον επόμενο χρόνο, έναντι 4,3% που προέβλεπε τον Ιούλιο.
Αυτή τη στιγμή, «η παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται ότι εξασθενεί», διαπιστώνει το ΔΝΤ, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτιμά ότι η ανάκαμψη παρουσιάζει σοβαρά ελαττώματα, καθώς εξαρτάται πολύ από την υποστήριξη των κρατών στις αναπτυγμένες χώρες και δεν έχει επιτρέψει να μειωθεί ούτε το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ούτε τα πλεονάσματα των ασιατικών χωρών.
«Το αποτέλεσμα είναι μια ανάκαψη που δεν είναι ούτε ισχυρή ούτε ισορροπημένη και που διατρέχει τον κίνδυνο να μην είναι βιώσιμη», υπογραμμίζει ο Μπλανσάρ.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε εξάλλου προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2010 και το 2011.
Βάσει των νέων εκτιμήσεων, το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6% φέτος, από 3,3% που αναμενόταν προηγουμένως, και μόλις κατά 2,3% το επόμενο έτος αντί για 2,9%.
Όσον αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τόσο για το 2010 όσο και το 2011, με τον οργανισμό να υπογραμμίζει πάντως την εύθραστη ανάκαμψη και την ανάγκη να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Για φέτος η αύξηση του ΑΕΠ των 16 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 1,7%, έναντι του 1% που προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Το 2011 αναμένεται επιβράδυνση, με την ανάπτυξη να φτάνει μόλις το 1,5%, ελαφρώς αυξημένη από τις προβλέψεις του Ιουλίου που την τοποθετούσαν στο 1,3%.
«Η ανάκαμψη έχει επιτέλους αποκτήσει μία κάποια ευρωστία, όμως αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι μέτρια και άνιση» στην Ευρώπη, αναφέρει το ΔΝΤ.
Η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,3% το 2010, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2011 εξαιτίας της ασθενούς ανάπτυξης των εμπορικών της εταίρων.
Στη Γαλλία η ανάπτυξη θα παραμείνει «μέτρια» (1,6% το 2010 και το 2011) εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών που οφείλεται στην αυξημένη ανεργία.
Η ανάπτυξη θα είναι «ακόμα πιο αργή» στην Ιταλία (1% και για τις δύο χρονιές), ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μείνουν πίσω.
«Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει προτεραιότητα η δημιουργία ενός βιώσιμου δημοσιονομικού χρέους», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Γι 'αυτό το λόγο «τα προγράμματα σταθεροποίησης που εφαρμόζονται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη είναι στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτει.