Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 06:23

Μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του γιέν εν μέσω αύξησης των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα επεκτείνει τη χαλάρωση της χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του γιέν εν μέσω αύξησης των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα επεκτείνει τη χαλάρωση της χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009 πριν από τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν μείωση της απασχόλησης και αύξηση της απεργίας. Το δολάριο της Αυστραλίας προσέγγισε επίπεδα ρεκόρ καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε περισσότερες των προβλέψεων προσλήψεις.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 82,92 γιέν στις 11:15 π.μ. στο Τόκιο από 82,93 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου άγγιξε στα 82,77, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1995 και χαμηλότερα από τις 15 Σεπτεμβρίου όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη για πρώτη φορά από το 2004 στην αγορά συναλλάγματος.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3912 ανά ευρώ από 1,3930 χθες όταν άγγιξε το 1,3948, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Φεβρουαρίου. Το γιέν διατηρήθηκε στα 115,38 ανά ευρώ από 115,53. Η βρετανική λίρα υποχώρησε στις 87,79 πένες ανά ευρώ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Μαΐου πριν διαπραγματευθεί στα 87,75 από 87,66 χθες.

Αύριο οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας άγγιξε το 2,36% χθες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009.

Χθες ο Dollar Index της αξίας του δολαρίου έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, άγγιξε το 77,301, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου.

Το γιέν όδευε να κλείσει τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με άνοδο έναντι του δολαρίου εν μέσω προοπτικών ότι η Ιαπωνία θα αποφύγει την παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος πριν από την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G-7.

Χώρες από την Ιαπωνία έως τη Βραζιλία έλαβαν μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για επαναξιολόγηση των νομισμάτων τους και χαλάρωσαν τη νομισματική τους πολιτική προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη από τις εξαγωγές. Στις 27 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μαντέγκα, προειδοποίησε για «πόλεμο νομισμάτων».

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτυ είπε στους δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι οι χώρες ανησυχούν πως τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για να πιέσουν χαμηλότερα τα νομίσματα παραμορφώνουν τις αγορές και το εμπόριο.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάϊθνερ είπε ότι η διατήρηση των νομισμάτων σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό και φούσκες και κάλεσε τις χώρες για συνεργασία και συντονισμό.

Στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ υποχώρησε η βρετανική λίρα εν μέσω προοπτικών ότι η Bank of England θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών αυξάνοντας τις αγορές κρατικού ελλείμματος.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 98,31 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 97,75 σεντς χθες. Το νόμισμα άγγιξε νωρίτερα τα 98,45 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από το ρεκόρ των 98,50 σεντς που άγγιξε τον Ιούλιο του 2008.