Σταθερό, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, διατήρησε το κόστος δανεισμού η ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της. Σε τυχόν νύξεις του Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας το βλέμμα των αγορών.
Σταθερό, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%, διατήρησε το κόστος δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.
Η ΕΚΤ παρέτεινε τον προηγούμενο μήνα τα μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όμως η χαμηλή ζήτηση στις πρόσφατες δημοπρασίες συνέβαλε στην άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων, πυροδοτώντας σενάρια περί επανεξέτασης τον Δεκέμβριο της στρατηγικής σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων χρηματοδότησης.
Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να ανακοινώσει σχέδια εξόδου από τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενδεχομένως να προβεί σε κάποια νύξη κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα.
Εξάλλου, ο Κάρλος Κόστα, αξιωματούχος της ΕΚΤ, επισήμανε αυτή την εβδομάδα ότι η απόσυρση των μέτρων ρευστότητας θα είναι σταδιακή.
Όμως, και ο Μάριο Ντράγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, τόνισε ότι η εξάρτηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη ρευστότητα της ΕΚΤ θα πρέπει να επιλυθεί από τις εθνικές αρχές και όχι από την ίδια την ΕΚΤ.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πολλές τράπεζες της ευρωζώνης είναι πολύ πιο αδύναμες από όσο φαίνεται από τον ισολογισμό τους. «Θεωρούμε ότι πολλές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο απότομης αύξησης των επιτοκίων», διευκρίνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας.
Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα κληθεί σήμερα να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων της αγοράς, την εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς και για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα της ανατίμησης βασικών νομισμάτων διεθνώς.