«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετωπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν απο δυο ή τρεις δεκαετίες» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν απο δυο ή τρεις δεκαετίες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Αλλά ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση» πρόσθεσε.
«Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά απο τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας πάντως ανέφερε πως δεν θα μπορούσε να πει δημόσια αυτό που γνώριζε.
Στρος Καν: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Εκτίμησε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.
Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας τονίζοντας την πάγια θέση του ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί.
Ερωτηθείς σχετικά έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν θύμα της κρίσης και δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ΔΝΤ, διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε διεθνές επίπεδο.
Είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ