Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2002 19:15

Νέα άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κλείνοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι μηνών.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος λόγω της αργίας στη Wall Street, ενώ κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών επικράτησαν πτωτικές τάσεις εξαιτίας των ανησυχιών που προκάλεσε η διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/28/263587.htm .

«Οι επιθέσεις στην Κένυα μάς υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία παραμένει πηγή ανησυχίας. Ο αντίκτυπος των σημερινών επιθέσεων θα ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερος, εάν είχαν εκδηλωθεί σε μία μεγαλύτερη πόλη, όπως το Λονδίνο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναλυτή της γαλλικής BNP Paribas.

Στη συνέχεια ωστόσο το κλίμα βελτιώθηκε μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Daily Mail και Johnson Metthey και την ανακοίνωση ότι το Νοέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες.

Όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία INSEE μετά από έρευνα σε περίπου 2.000 γαλλικές επιχειρήσεις, ο παραπάνω δείκτης αναρριχήθηκε στις 96 μονάδες έναντι 93 μονάδων -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η σημερινή έκθεση παρέχει ένδειξη ότι η αύξηση των δαπανών των γάλλων καταναλωτών σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπυξης στις ΗΠΑ, που απορροφά το περίπου 10% των εξαγωγών γαλλικών προϊόντων, θα συμβάλει στην ανάκαμψη της υπ' αριθμόν δύο οικονομίας της ευρωζώνης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.185,4 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,99%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.329,99 μονάδες με κέρδη 0,49% και στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑMS στις 360,10 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,76%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,28% έχοντας φθάσει στις 3.355 μονάδες.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών από τους κλάδους τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η μετοχή της France Telecom ενισχύθηκε κατά 12,57% ανεβάζοντας τα συνολικά της κέρδη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο 25,71%. Η μετοχική της τιμή διαμορφώθηκε στα 18,8 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την οικονομική υποστήριξη της France Telecom με ποσό, ύψους εννέα δισ. ευρώ, στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσης του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, μέσω του οποίου έχει την ευκαιρία να μην προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/28/263420.htm .

Παράλληλα, η γαλλική εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στην επόμενη τριετία θα προβεί στην περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο προσπαθειών για τον περιορισμό του κόστους.

Σημαντική άνοδο (3,28%) σημείωσε και η μετοχή της βρετανικής Daily Mail & General Trust, ιδιοκτήτριας των εφημερίδων Daily Mail και Evening Standard, μετά την ανακοίνωση ότι η πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων στο πρώτο τρίμηνο είναι ενθαρρυντική.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του γερμανικού αντασφαλιστικού ομίλου Munich Re, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2002 εμφάνισε ζημία ύψους 859 εκατ. ευρώ (851 εκατ. δολ.).

Τέλος, απώλειες (3,22%) κατέγραψε μετοχή της Credit Agricole. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/28/263498.htm . Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ