Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 00:01

Στα ψηλά 2,5 μηνών η Ευρώπη

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια «φλέρταραν» με τα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι μηνών χθες, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν μετοχές μέσων ενημέρωσης εν μέσω ενδείξεων για ανάκαμψη της διαφημιστικής δαπάνης στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν πτοήθηκαν από το γεγονός πως τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν λειτούργησαν λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, με μοναδικό αντίκτυπο τη μικρή υποχώρηση του όγκου των συναλλαγών.

Χρηματιστές τόνισαν πως το γενικό επενδυτικό κλίμα παρέμεινε θετικό με την αγορά να αγνοεί την αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Μομπάσα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,56% και 0,54% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει το φράγμα των 947 μονάδων, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Εχοντας ανακάμψει κατά 20% από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου, οι επενδυτές ελπίζουν πως ο δείκτης μπορεί να παραμείνει σε ανοδική τροχιά την επόμενη εβδομάδα, καθώς όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης.

Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, εμφανίζονται διστακτικοί στις προβλέψεις τους για τη μακροπρόθεσμη πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Τεχνικές αναλύσεις του επιτελείου της Credit Lyonnais υποστηρίζουν ότι οι αμερικανικές αγορές θα διατηρηθούν σε ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες, ανεβάζοντας τα κέρδη τους στο 50% από τον Οκτώβριο.

Μια τέτοια προοπτική δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ανάκαμψη και των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τη Wall Street. Η γαλλική τράπεζα, πάντως, πιστεύει πως τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα, καθώς δεν προβλέπεται ουσιαστική βελτίωση της κερδοφορίας των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιαπωνία, η οικονομία της οποίας είναι εγκλωβισμένη στην παγίδα του στασιμοπληθωρισμού. Το χρηματιστήριο βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, παρά το γεγονός ότι οι μετοχικές τιμές έχουν ανακάμψει κατά 50% σε περισσότερες από τρεις περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία (1992-93, 1995-96, 1998-2000).

Οι πιο δραστήριες μετοχές της χθεσινής ημέρας στην Ευρώπη ήταν των Granada, Daily Mail, WPP Group, Aegis, France Telecom (+12,6%), Munich Re (-3,4%), Dixons (-9,3%), Rhodia (+13,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ