Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 07:03

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές με τους δείκτες να οδεύουν στην πρώτη μηνιαία άνοδο σε σύνολο έξι. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των chip, όπως της NEC Corp., κινήθηκαν ανοδικά μετά από μία έκθεση για τη βιομηχανία η οποία έδειξε ότι οι δαπάνες στον κλάδο της τεχνολογίας θα αυξηθούν το επόμενο έτος.

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε 1% φθάνοντας στις 9.269,01 μονάδες στη 1:30' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 1,2% φθάνοντας στις 898,76 μονάδες. Οι μετοχές της Advantest Corp. και άλλων εταιρειών που παράγουν εξαρτήματα chip σημείωναν κέρδη μετά την ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες της βιομηχανίας διπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο.

«Μπορούμε να περιμένουμε μία βελτίωση στις δαπάνες κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται 65,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. Κρατά τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και βρίσκονται πάνω από τον δείκτη Topix.

Αυτόν το μήνα ο Nikkei βρίσκεται 7% υψηλότρεα μετά από απώλειες 30% τους προηγούμενους πέντε μήνες. Ο Topix το Νοέμβριο κέρδισε συνολικά 4%.

Αλλού στην Ασία, στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 0,6%. Οι μετοχές εταιρειών ακινήτων οδήγησαν στην πτώση μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα «South China Morning Post» το οποίο ανέφερε ότι οι εταιρείες Cheung Kong (Holdings) Ltd. και New World Development Co. προσφέρουν διαμερίσματα σε τιμές χαμηλότερες του κόστους, με βάση το τελευταίο τους κοινό επιχειρηματικό σχέδιο.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 0,6% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι Merrill Lynch & Co. πουλά το μερίδιό της στην εταιρεία παραγωγής chip.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στην Ταϊβάν, τη Ν. Κορέα, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες, τη στιγμή που ο δείκτης στην Ταϊλάνδη κινείτο πτωτικά.